България няма нужда и капацитет да поддържа толкова много разузнавателни служби
March 26, 2015
Движение 21 ще се явява със самостоятелни листи на местните избори
May 28, 2015

Националният изпълнителен съвет на ПП „Движение 21“ изразява своята загриженост от използването на конфликта в Гърмен за тяснопартийни и изборни цели чрез подклаждането на омраза между българи и роми и излишно нагнетяване на напрежение. Всички етноси трябва да живеят в България като в своя Родина, да спазват законите на страната и да полагат усилия да бъдат толерантни едни към други.

Проблемът с махала „Кремиковци” съществува близо 10 години и ромите са използвани като донорска банка за набавяне на необходимите на ДПС гласове за спечелване на местните избори. „Случайното” присъствие на ръководители на футболни агитки и големият медиен отзвук внася допълнителни подозрения, че се цели ситуацията да бъде използвана за разменна карта между ГЕРБ и ДПС в предстоящия местен вот.

През последните няколко мандата на местната власт не са били предприети адекватни мерки за прекратяване на незаконните строежи. Въпреки това събарянето на къщи не е от правомощията на Общинския съвет на Гърмен и не е решение, особено в случаите, при които те са единствено жилище за ромите.

Държавата и общината трябва да намерят ресурси и начини за подобряване на битовите условия в квартал „Кремиковци”. А МВР да провери твърденията на българите от Гърмен, че в квартала живеят криминално проявени лица от цяла България, както и да се предприемат спешни мерки за намаляване на битовата престъпност в района.

27 май 2015 г.