Столетник пожела успех на „Движение 21“ на предстоящите местни избори в община Елена
October 16, 2015
Специална комисия от общински съветници трябва да следи за достъпността на градската среда
October 16, 2015

Заместник-председателят на „Движение 21” и втори в листата за София Симеон Славчев, заедно с кандидати за общински съветници от партията обсъдиха със Симеон Варга, постоянен наблюдател в унгарския парламент,  възможен обмен на опит между българските и унгарските общини. Симеон Варга е бивш председател на Дружеството на българите в Унгария и постоянен наблюдател от българската малцинствена квота в унгарския парламент.

На провела се съвместна среща беше дискутирана възможността да се осъществи контакт с унгарски организации, които се занимават с въпросите на малцинствата, за да се почерпи техният опит. По време на разговора стана ясно, че общинската администрация, социалната мрежа, решаването на проблемите на хората са първата стъпка, по която да се започне съвместна работа. Бяха поставени и по-конкретни въпроси, като възстановяването на директните полети между двете държави, както и засилване на стокообмена.

Симеон Варга сподели, че през последните 10-15 години стандартът на живот в Унгария се е подобрил осезаемо. За целта се води политика в подкрепа на местното производство.

За първи път тази година ще се проведе Унгаро-Български приятелски ден, а през 2016 г. ще се отбележат 100 години от създаването на църковното настоятелство в Будапеща. С тези две инициативи българите, живеещи в Унгария правят първите крачки към възобновяване на контактите между двете държави.