Татяна Дончева: Корупцията не се бори само с послания
April 18, 2016
Случаят „Ванко 1”
May 4, 2016

Центърът за градска мобилност е действал в нарушение на Закона за обществените поръчки /ЗОП/. Това разкри зам.-председателят на “Движение 21” и общински съветник от “Политическа група 5” Симеон Славчев днес, по време на предаването “Събуди се” по Нова телевизия.
Поводът е скандалът с обществената поръчка за 60 спирки, която е спечелена и изпълнена от фирма на съпруга на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Разследване на Нова показа, че останалите кандидати за изпълнение на поръчката са дали значително по-ниска цена за изпълнение, но отпадат поради грешки в документацията. Медията разкрива, че в последствие спирките са изработени на много по-ниска цена от платената и не отговарят на първоначалните изисквания за изпълнение.

Според зам-председателят на “Движение 21”, в случая става дума за нарушение на ЗОП, като вместо обществена поръчка за услуга за доставка и монтаж на преместваеми съоръжения, е пусната публична покана за строителство. По думите му, това е направено, тъй като по закон публичната покана за услуга е до 70 хил.лв, а поръчката за 60-те спирки е за над 236 хил.лв. “…при публична покана, когато се отварят документите, ако някой от кандидатите е допуснал някаква грешка, техническа или каквато и да е, няма възможност да коригира тази грешка”, коментира още Славчев. Именно това е дало възможност останалите кандидати да бъдат отстранени и поръчката да бъде спечелена от фирмата на Сотир Коцев, съпруг на депутата Ирена Коцева.

“Движение 21” предлага незабавно отстраняване на ръководството на Центъра за градска мобилност и пълна финансова ревизия на дружеството – не от общинската администрация, а от външен финансов одитор. Това заяви Симеон Славчев по време на предаването по Нова. Той акцентира, че “Движение 21” и “Политическа група 5” призовават да се потърси начин за политически консенсус по темата, както и в действията на Столичния общински съвет в сферата на транспорта, в името на столичани.