Българите от западните покрайнини трябва да се чувстват и живеят като част от България

Българите от западните покрайнини трябва да се чувстват и да живеят като част от България. Това заяви кандидатът за президент Татяна Дончева по време на пресконференция в Босилеград, Западните покрайнини. Двамата с Минчо Спасов посетиха общината в западната ни съседка, в която преимуществено живеят българи. Кандидатите се срещнаха с кмета на Босилеград и председател на Съюза на българските малцинства в Сърбия Владимир Захариев, представители на местния Културно-информационен център и граждани.

„Българите, живеещи извън родината за нас са много специална общност. Посещението ни днес е част от това ни разбиране, че те трябва да бъдат приобщени и да са част от България. Тези хора трябва да са в непрекъсната връзка със страната и начинът им на живот да не се различава от този на българите вътре в страната. За разлика от досега управляващите, които смятат да подкрепят влизането на една или друга държава в ЕС без условия, ние няма да обещаваме подобни безусловни действия”, допълни още Дончева.

Според кандидат-президентската двойка задачата на президентската институция е да работи за подобряване на живота на българите от Западните покрайнини, които до момента винаги са били обект на исторически спорове и присвоявания от страна на част от политическите ни сили.

„Много същестен въпрос за нас представлява обучението на децата от Босилеград и западните покрайнини. Не по-малко важна е и възможността българската държава да участва в подобряването на благосъстоянието на хората тук. Възможността за управление и изграждане на производствени мощности с ангажиране на местно ниво, защото ако това не се случи не можем да говорим затова как ще приближаваме бита на българите от западните покрайнини с бита на българите от другата страна на границата”, каза още Татяна Дончева.

Сред основните теми на разговор бяха възстановяването и придобиване на българско гражданство, възможностите за достъп до здравна помощ в България, образованието на децата, както и ролята на държавата ни за подпомагане на бизнес инициативи в община Босилеград.