Данаил Георгиев: Грешките в Изборния кодекс са прикритие за манипулации в полза на управляващите

Колкото повече наближава изборния ден, толкова по-ясно се виждат множеството препятствия, които ГЕРБ заложиха в Изборния кодекс, за да прикрият схемите си за опорочаване на изборите. Това не са просто недомислици заради некадърност. Смятам че са комплекс от нарочно отворени пробойни в различни елементи на изборния процес, които да бъдат използвани за манипулация на резултата в полза на управляващите.

ГЕРБ не се вслушаха в призива ни да въведат още за тези избори дистанционно гласуване по пощата. Това щеше да даде възможност на много живеещи в чужбина българи да участват в изборите. Щеше да улесни гласуването на избирателите у нас , поставени под карантина, както и на здравите, но притеснени от изострянето на епидемичната обстановка, които няма да желаят да гласуват присъствено. Вместо това, властта умишлено дирижира здравната криза така, че да уплаши хората да не гласуват и контролираният им вот да им спечели изборите. Измислената система с подвижна избирателна кутия съвсем очаквано няма да проработи и ще остави много хора без възможност да упражнят правото си на глас.

ГЕРБ не пожелаха също така в секциите да има единствено машинно гласуване. Вместо това, съчетаха броенето на гласовете от бюлетини и от машини по толкова нелеп начин, че сега ЦИК и Информационно обслужване съвсем открито обявяват, че няма да изпълнят законовия срок от 4 дни за обработване на протоколите, изчисляване на получените гласове и обявяване на резултатите. Нещо повече, отсега внушават на публиката, че предстоят огромно количество грешки в сметките и че ще се наложат „корекции“ от „компютърни оператори“. Имаме всички основания да смятаме, че  управляващите охотно ще се възползват от възможността да нанесат „правилните корекции“ в изборните протоколи.

От години повтаряме, че броенето на гласовете и попълването на изборните книжа трябва да се извади от изборните секции и да се извършва в регионални преброителни центрове, под независимо наблюдение, включително видеонаблюдение, в присъствието на медии. Така значително ще намалеят възможностите за волни или неволни грешки при броенето на гласовете и при съставянето на протоколите.

И на тези избори партиите на статуквото не пожелаха да решат проблема с т.нар. мъртви души в избирателните списъци. Дали защото „мъртвите души“ доказано гласуват за управляващите или поради незнание как да го направят, но ГЕРБ отново пропуснаха възможността да осъвременят данните за имащите право на глас.

Решението, което предлагаме за изчистване на избирателните списъци от избиратели „фантоми“ е активната регистрация. Всеки избирател ще трябва да заяви изборния си адрес лично – на хартия или по електронен път. Избирателните списъци, съставени по този актуален регистър, не трябва да бъдат дописвани в изборния ден. Гласуват само заявилите предварително упражняването на избирателното си право, в съответната секция, по постоянен или настоящ адрес.