Данаил Георгиев в „Референдум“ по БНТ: Промяната не зависи от политическите партии, а от хората

„Промяната не зависи от политическите партии, а от хората, стига те да я пожелаят“. Това каза Данаил Георгиев, председател на предизборния щаб на коалиция „Движение 21 – НДСВ“, в предаването „Референдум“ по БНТ. Той коментира още, че хората в България не са доволни от начина си на живот, а според социологическите агенции на изборите пак ще бъдат избрани партии като ГЕРБ или БСП и призова всички, които искат промяна, да потърсят различни лица и да гласуват за тях.

Георгиев взе участие в дебат по въпросите от националния референдум, който ще се проведе на 6 ноември 2016 г., заедно с президентските избори. Коалицията, която издигна Татяна Дончева и Минчо Спасов като кандидати за президент и вицепрезидент, участва и в информационно-разяснителната кампания по трите въпроса от референдума.

Коалицията не подкрепя въвеждането на мажоритарна избирателна система по начина, по който е предложена, като основният аргумент е, че тя води до значителна загуба на гласове и големи групи от избиратели ще останат непредставени. Според Данаил Георгиев кампаниите при мажоритарна избирателна система са много по-агресивни, изискват много по-голям финансов ресурс и носят висок риск от купуване на гласове. Той допълни, че „Движение 21“ и НДСВ предлагат въвеждане на смесена избирателна система, в която да се комбинират най-добрите елементи от двата вида системи – мажоритарната и пропорционалната.

По втория въпрос от референдума – задължителното гласуване, Георгиев заяви, че коалицията е „за“ задължителното гласуване като мярка за увеличаване на избирателната активност, посредством която да се намали тежестта на „купения вот“. Според него това е наложително при липса на мерки от страна на държавата за противодейстиве на купуването на гласове. Трябва обаче да се въведе и електронно, и машинно гласуване, за да се минимизира възможността за манипулация на вота и за да се дадат повече възможности на хората да упражнят правото си на глас.

Коалиция „Движение 21 – НДСВ“ предлага стъпаловидно намаляване на партийната субсидия – при получени над 100 хил. гласа, на всеки 100 хиляди субсидията да намалява с по 1 лв. за всеки глас. Според Данаил Георгиев драстичното намаляване на субсидията до 1 лв. за получен глас на изборите, ще повлияе пагубно на малките партии, които няма да имат никаква възможност да реализират дейността си – да отварят приемни, да организират срещи с граждани и т.н. Той коментира, че в момента съзнанието на хората се манипулира с твърдения за разхищение на средства от партийните субсидии, докато голямата корупция идва от обществените поръчки, от тези, които ги раздават, които упражняват властта и тези, които могат да изнудват фирмите, да ги рекетират и така да си финансират предизборните кампании. Според Данаил Георгиев решението на проблема с финансирането на партиите не трябва да се търси чрез промяна на закона за политическите партии и намаляване на партийната субсидия, а чрез ефективната работа на полиция, прокуратура и съд.