Данаил Георгиев и Боряна Петкова се срещнаха с дългосрочни наблюдатели на парламентарните избори от мисията на ОССЕ

Данаил Георгиев, водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ за 26 МИР – София област и Боряна Петкова, кандидат в 25 Софийски изборен район, проведоха среща с Катерина Крамесова и Нурул Рахимбеков – дългосрочни наблюдатели на парламентарните избори от мисията на ОССЕ.

Кандидатите представиха коалиция Изправи се! Мутри вън!, както и приоритетните теми в програмата ѝ. „Обсъдихме хода на кампанията, организацията на изборите. Изразихме очакване служебното правителство и изборната администрация да осигурят безпроблемно, честно и демократично провеждане на изборите. За целта е необходимо да предотвратят всякакви действия за купуване, заплахи, изнудване и други форми за влияние върху гласоподавателите.Запознахме наблюдателите с най-съществените проблеми на изборния процес в България, както и с вижданията си за тяхното преодоляване“, заяви Данаил Георгиев.

Акцент в разговора беше поставен и върху машинно гласуване, като средство за избягване на грешки или фалшификации при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, както и отмяна на партийно-квотния принцип за назначаване на избирателните комисии.

Изразено е било желанието на коалицията съставът на комисиите да бъде постоянен, от експерти с доказани високи професионални качества, при задължително присъствие на поне един юрист. Сред другите обсъждани теми са били още възможността за създаване на регионални преброителни центрове, в които открито да се извършва преброяването на бюлетините или отчитането на машинното гласуване и попълването на изборните книжа от секциите в съответната община/район, отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната кампания, и осигуряване на достъпност за хора с увреждания – приспособяване на секциите, бюлетините и машините за самостоятелно и тайно гласуване на хора с увреждания.