„Движение 21“ с инициатива за овладяване на агресията по пътищата

Част от кандидатите за общински съветници за София от „Движение 21“ участваха в своеобразно автомобилно състезание, което имаше за цел да покаже до каква степен шофьорите могат да реагират при неблагоприятни пътни условия. Инициативата „Нека всички бъдем отговорни на пътя“ бе на четвъртия в листата автомобилният пилот Петър Гьошев, шампион от пистовия и рали шампионат на България. Състезанието се проведе на пистата на академията по безопасно майсторско шофиране на известния български автомобилен състезател и европейски шампион Павел Жеков – Jekov Rally School.

Освен да проверят какви са уменията им зад волана, общинските съветници на „Движение 21“ обсъдиха с пилота и преподавател в академията Васил Жеков как подобряването на шофьорските умения могат да минимализират агресията на пътя. И за Петър Гьошев, и за Васил Жеков голяма част от проблемите възникват именно заради ниска култура при управление на автомобила.

„Именно на специални създадени полигони като този ние успяваме да обучаваме шофьорите на техники и психологически прийоми как да реагират в критични ситуации. Единствено така можем да покажем да хората, че трябва да спазваме правилата и да бъдем солидарни на пътя. Сред основните приоритети на „Движение 21“ в тази кампания са овладяването на агресията сред младите хора чрез спорт и създаване на мерки за овладяването на агресията по пътищата. Смятам, че като състезател и социално отговорен човек имам какво да предложа на софиянци, за да ограничим и намалим този проблем“, каза по време на състезанието Петър Гьошев.

По думите му остарелия автопарк, начинът по който се придобиват шофьорските книжки и това че София е станала един изключително  голям град, е причина в следващия общински съвет да се помисли как да се инвестират повече средства в подобряване на инфраструктурата и да се работи за превръщането и в смарт град.