Д-р Вяра Гришина: Ветеринарните лекари са поставени в безизходица от действията на правителството

11

„Частнопрактикуващите ветеринарни лекари са поставени в безизходица от действията на правителството. Готови сме да организираме протести, ако не получим пълното заплащане за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонозите.“ Това заяви д-р Вяра Гришина, която е председател на „Движение 21“-Хисаря и на сдружението с нестопанска цел „Ветеринарна Е-практика“.

Д-р Гришина припомня, че министърът на земеделието и храните в оставка Десисалава Танева е обещала това да се случи до 22 януари, но все още няма свикан УС на ДФ „Земеделие“, който да вземе решение за превода на средствата. Сумата, която трябва да бъде изплатена е 11 138 621 лв. Тези средства са част от одобрения от правителството още през месец май бюджет от 16 млн. лв., с които трябваше да бъде платено на частнопрактикуващите лекари до края на 2016 г. През декември обаче ДФ „Земеделие“ взе решение да не изплати извършените вече дейности по ваксинация против Син език, за изследвания за туберкулоза и преглед на пчелните семейства за американски гнилец. Така ветеринарните лекари вместо предвидените 16 млн. лв. получиха малко над 5 млн. лв. След като обаче Българският ветеринарен съюз подготви жалба до Върховния административен съд, получи обещание от министър Танева, че средствата ще бъдат изплатени в посочения по-горе срок.

„Не може след като сме свършили работата си, от ДФ „Земеделие“ да взимат решение със задна дата за незаплащане на важни дейности от имунопрофилактичната програма“, заяви д-р Гришина.

Според ветеринарните лекари държавата се опитва да намали и заплащането им за изпълнението на програмата при нерегистрираните по Наредба 3 малки животновъдни обекти, по-известни като т.нар. „заден двор“. В писмо до директора на Българската агенция по безопасност на храните от 5 януари т.г. зам.-министър Цветан Димитров е поискал справка за извършените дейности по профилактиката на животните, но само в регистрираните като животновъдни обекти ферми и като земеделски производители по Наредба 3. „На практика над половината от стопанствата в страната са тип „заден двор“ – нерегистрирани стопани. Ние обаче не можем да не обхванем и тези стопанства, тъй като става дума за национална програма срещу болести“, обяснява д-р Гришина.