Искаме създаване на интегрирани здравно- консултативни центрове за майчино и детско здраве към областните болници

Коалиция „АБВ – Движение 21“ предлага към областните болници в страната да бъдат създадени интегрирани здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве. „По този начин ще се улесни значително достъпът на българките с репродуктивни проблеми до медицинска помощ“, заяви кандидатът Лидия Чорбанова, водач на листата на коалицията за Хасково и втора в листата за Пловдив-град. Водачът на листата за 25-и МИР София Мариана Тодорова заяви, че България спешно трябва да ратифицира Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Двете дами – кандидати за народни представители проведоха днес дискусия на тема равнопоставеност на половете, майчино и детско здраве и репродуктивни проблеми при жените.

Мариана Тодорова обърна внимание на това, че според статистиката жените получават с около 15% по-ниско заплащане от мъжете за заемане на една и съща позиция и средно с около 40% по-ниски пенсии. Всяка четвърта българка е жертва на домашно физическо или психическо насилие. Тодорова припомни, че по инициатива на АБВ е приет Законът за равнопоставеността и пое ангажимент той да бъде развит.

Ранното откриване на репродуктивните проблеми и навременното започване на терапевтичните процедури при жените може значително да повиши шансовете им да имат дете, според Лидия Чорбанова. Така е и много по-вероятно жените да имат успешни ин витро процедури на по-млада възраст, допълни още тя и уточни, че над 200 хил. семейства у нас имат репродуктивни проблеми.

В дискусията участваха дами, реализирани в различни професионални области, сред които лекари, артисти, юристи и др. В международния ден на жената, 8 март, всички те се обединиха около тезата, че здравето и животът на българските жени и майки трябва да се превърне в национална кауза.