Калфин и Каракачанов се уплашиха от дебат с Дончева

Новината, че Татяна Дончева няма да участва в дебатите по Нова телевизия на 1 ноември т. г., не е новина. Разликата между този случай и аналогичния отпреди седмица е в това, че БТВ се вкопчи в отчайващо формалния критерий за моментното класиране на кандидат-президентите, което уж поставяло Татяна Дончева извън групата на богоизбраните, а сега – че Нова телевизия е принудена да избира между собственото си програмно виждане и капризите на Калфин и Каракачанов.

Двамата господа заявили, че ще бойкотират предаването, ако участва Татяна Дончева. Нейната партия /коалиция/ не е парламентарно представена, аргументирали се предохранително. И добавили, за да задълбочат абсурдността на молодушния си ултиматум, че може да участва г-н Орешарски, защото го подкрепяло представеното в Народното събрание ДПС. Нищо, че връзката ДПС – Орешарски първо беше скрита, после – полуогласена, а в момента се обосновава мъчително и неубедително.

Но Калфин и Каракачанов следват споделено избистрена визия за телевизионна полемика – без участието на хора, чието мнение би отнело от изкуствения им чар на голям управленец и още по-голям партиот. Защо да рискуват уюта на конформисткия разговор, в който отново ще чуем баналните клишета за „балансирана външна политика” и за перманентните „национални предателства”. Този екранен водевил стана устойчив жанр през последните години. Пласирайте наистина Орешарски, добавете като бонусен скеч Марешки, не забравяйте Митьо с пищова. Управленецът Калфин и монополният войвода Каракачанов ще се понадлъгват с двамата и ще чакат може би Митьо да гръмне. Ето тогава ще блесне неоспоримата добродетел на Калфин – да балансира и на Каракачанов  – да не трепва при национални кризи!

Да живее равнопоставеността!?

Не, достатъчно е да живее България!