Кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов пред „Делник“, Ямбол: Държавата трябва да осигури на хората хляб и справедливост

– Защо на тези избори НДСВ се коалира с „Движение 21″, или става въпрос по-скоро за подкрепа на личности, а не за коалиция на партии?

– Нашата коалиция е явна, за разлика от скритата коалиция Борисов – Пеевски. Това я отличава от останалите. Ние сме честни пред избирателите. Това, което ни обединява, е сходство в характерите. Аз избрах да подкрепям госпожа Татяна Дончева заради това, че тя се доказа през годините като честен, решителен, смел политик. Това са много рядко срещани качества в българската политика. Надявам се, че и българският избирател ще отсее семето от сламата и ще направи правилния избор.

– Какъв е вашият мотив да участвате в тази кандидат-президентска надпревара?

– Вместо да проклинаш мрака, запали поне една свещ.

–  Кандидат-президентската ви двойка единствена е от двама юристи. Това знак ли е, че съдебната система е един от най-големите проблеми за решаване у нас?

–   Разплитането на кълбото от проблеми в държавата ни трябва да започне именно от системата, която трябва да контролира другите власти. Очевидно е, щом нищо в държавата не функционира добре, че защитните сили на организма са пробити. Съдебната система е като белите кръвни телца в един организъм, които трябва да залавят и унищожават вредителите. Тя очевидно не функционира щом и изпълнителна, и законодателна, и съдебна власт са залети с такива вредители. Затова ние тръгнахме да разплитаме кълбото на тези безобразия именно от там, откъдето трябва да дойде лечението – прокуратурата.  Ако прокуратурата си върши работата, много от управляващите щяха вече да са излежали първата си присъда.

–  Това ли е най-проблемното звено на съдебната система?

–   Съдебната система е като една верига, която е толкова слаба, колкото е проблемно най-слабото й звено. В момента прокуратурата е най-слабото звено на веригата.

–  Защо едно от посланията ви е, че президентът трябва да назначава и да уволнява главният прокурор? Това ще реши ли проблемът?

–  Панацея няма, но това е средство за институционализиране на контрола върху главния прокурор, който наблюдаваме в момента. Виждаме, че министър –председателят си избира главния прокурор, повишава градските прокурори в апелативни в къщата си в Банкя, получава доклади със СМС от Висшия съдебен съвет. Това са все безобразия, които се вършат под масата. Нашата цел е тези неща да застанат на светло и главният прокурор да докладва и да му се изпотяват очилата пред камерите и журналистите в президентството, а не на скрито в Банкя и в кабинета на Цветанов. Смятаме, че трябва да има драконовски контрол над главния прокурор, защото сегашната система на прокуратурата е дървено желязо. Тя е наследство от Вишински, социалистическата прокуратура е единна и централизирана. В същото време в Закона за съдебната власт се казва, че прокурорите били независими. Това е дървено желязо. Очевидно е, че не можеш хем да си единен и централизиран, да си длъжен да изпълняваш разпорежданията на висшестоящия и на главния прокурор и в същото време да си независим. Този абсурд ще се разреши, като поставим нещата на светло. Главният прокурор е глава на тази единна и централизирана прокуратура и той отговаря пред президента за това, което е свършил или това, което не е свършил. Президентът, за да може ефективно да го контролира, трябва да може да го уволнява и назначава.

– А защо съдебната реформа среща такъв отпор според вас?

– Защото Пеевски и ГЕРБ управляват съдебната система и тази ситуация им е удобна като домашни пантофи. Те нямат интерес от никаква промяна там, защото имат пълен контрол.

– Кои са другите послания, които държите да стигнат до избирателите, за да могат да ви припознаят в предизборната надпревара?

–  Държавата трябва да осигури на хората хляб и справедливост. Справедливостта се осигурява от правоохранителните органи, хлябът се осигурява от това да няма корупция. Нещо повече, идеята ни е да се въведе задължителен социален минимум. Тези, които твърдят, че това е лява мярка, са на много грешна позиция. Цяла Северна, а и части от Западна Европа вече със закон са въвели такъв задължителен социален минимум, а те съвсем не са социалистически или леви. Целта на тази мярка е ресурсът, който се отделя за хората според закона, да не се разпределя от сменящите във властта политици, а да е фиксирано задължение на държавата. Така от една страна хората ще станат по-свободни във възгледите си, а от друга страна политиците ще се лишат от едно мощно средство на манипулиране на обществото – управлението чрез контролирания недоимък.

–  В предизборния ви клип слогънът е „Възможно е”. Какво е възможно в тази ситуация, в която се намираме в момента?

–  Възможна е промяна, ако обществото създаде импулс за промяна. Този импулс за промяна трябва да бъде материализиран в мощен протестен вот. Дали този протестен вот ще бъде чрез гласуване с бюлетина № 12, или с гласуване в празното квадратче, е въпрос на решение на всеки избирател. Тук искам да посоча още веднъж плиткоумието на законодателя, който обезсмисли протестния вот в това квадратче. Ако Татяна Дончева и Минчо Спасов имаха властта да променят нещата ние бихме го направили както във Великобритания, където такова квадратче съществува, но там е наречено „Никой от горните”. Там законодателят е обвързал гласовете в това квадратче със санкцията, че ако то събере повече гласове от първия кандидат, изборът става невалиден и се повтаря. Това е да уважиш негативния, протестния вот на хората. Хората казват на политиците, на партиите – дайте нови лица и нови идеи, вас не ви харесваме. Това трябва да бъде смисълът на протестния вот, а не бакалски сметки, каквито виждаме, че ГЕРБ, Константинов или друг си правят с това квадратче.

– Това ли е причината да се правят промени в Изборния кодекс по време на избори?

–  Ноторен факт е юридическата безпомощност на управляващите. За съжаление тази юридическа безпомощност или глупост е съчетана и с лицемерие. Пример за това са т. нар. патриоти на Каракачанов, които подкрепят твърдо правителството, „спирайки” бежанците, а в същото време подкрепят и Постановление 208 за адаптация на бежанците. Това е пореден абсурд, лъжа към избирателите. Ако можех да рисувам карикатури, бих нарисувал Борисов и Каракачанов като двама възпълни старшини, които с едната ръка държат палка „Стоп” за бежанците, а с другата им казват „Минавай, минавай” и взимат 160 млн.

–  Според вас изборите ли са катализатор на несекващите скандали или те се провокират от политическата ситуация, която все повече се изостря?

–  Изборите, разбира се, са катализатор за политическите процеси, но ние с госпожа Татяна Дончева никога не сме мълчали, независимо от това дали има избори, или не.

–  Какво е отношението ви към Референдума, който се провежда едновременно с изборите за президент?

–   Положително, ние ще подкрепим твърдо тезата за задължителното гласуване, дали сме свобода на нашите симпатизанти да подкрепят или не мажоритарния вот, като им обясняваме опасностите, които той би имал, ако е в един тур. Излишно е да припомням примера от 1923 г. и Стамболийски, който е разделил държавата на 240 едномандатни района и с 30 % подкрепа БЗНС е спечелило 90 % от местата и това е предизвикало огромно напрежение. А по отношение на третия въпрос за финансирането на партиите аз си задавам въпроса ако политиците сравним с овчарските кучета, които трябва да пазят стадото, и лишим тези кучета от ежедневния им порцион, то означава да им кажем яжте от овцете.

–  Какво ни очаква след 6 ноември или след евентуалния балотаж?

–  След 6 ноември ни очаква балотаж между Татяна Дончева и Минчо Спасов и този, който се е преборил най-добре след нас, а след като спечелим изборите, ще поискаме оставката на главния прокурор.