Коалиция „АБВ – Движение 21”: Пред нас не стои въпросът за коалиция с ДПС, ГЕРБ и БСП

Пред коалиция „АБВ – Движение 21” изобщо не стои въпросът за коалиция с ДПС, ГЕРБ и БСП. Едно партньорство с ДПС ще доведе България до правителство „Орешарски 2”. Това заявиха Румен Петков и Татяна Дончева в предаването „Събуди се” по Нова ТВ тази сутрин.

По думите на водача на листите в Плевен и Бургас Румен Петков властта не е самоцел. Според него работата на следващия парламент е да бъдат откроени 5 национални приоритета, които да не се изменят и да се работи за тяхното реализиране. „За наc cтои въпpоcът да cтигнем до ноpмалния бългаpcки гpажданин, койтe иcка pешения”, каза още Петков. Татяна Дончева, която води листите във Варна и 24 МИР София допълни, че това и причината за коалирането на двете партии. „Независимо от някогашните противоречия ние предпочетохме да се съберем, за да направим нещо важно за държавата”, заяви тя.

Двамата политици коментираха последните случаи с регистриране на хора с двойно гражданство в региони като Кърджали, Хасково и Разград и провеждането на агитация на турски език.

„Даваме си сметка, че българските турци са умерени хора, които не биха искали някой да ги вкара в истерична нотка. Трябва обаче да си дадем сметка и за влиянието на турското правителство върху ДОСТ. Нашите активисти в Кърджали казаха, че в момента там е пълно с гости, които очевидно са регистрирани по селата от месеци. Нещо, което е проспано от нашите служби. Очевидно става дума за много хора и е късно сега да се хвърлим по границите и да ги спираме. Според нашата коалиция мълчанието по въпроса не е най-добрата реакция. Разбира се, че трябва да се пипа деликатно, държавата трябва да си свърши своето и да минимализира влиянието на турската държава в деня на изборите“, коментира Дончева.

Румен Петков заяви на свой ред, че е било „инсценировка“ с изгорения автобус на ДОСТ в Разград: „Това добива размер, който излиза извън рамките на нормалното. Работата наистина е изтървана. Тези хора са вече в Хасковско, Разградско, Кърджалийско. Тези хора имат своите права и на тях трябва да им се осигури съдействие. Но Конституционният съд и прокуратурата трябва да се произнесат по това. Съдът – за изборни нарушения, прокуратурата – за регистрацията на партия ДОСТ. Защото липсата на адекватна намеса означава липса на институционалност. Има един голям въпрос – министър на чужда държава, който пряко се ангажира с предизборната агитация на една партия. Липсата на институционална намеса води до такава вътрешна експлоатация и спекулация. Разбирам мълчанието на БСП, помним как Станишев се целуваше по площадите с Местан. Разбирам и ГЕРБ, защото Местан подкрепяше правителството. Ако правителството не ги вижда тия неща, президентството не ги вижда, това е много лошо“, допълни Петков.

Двамата политици заявиха, че коалицията „АБВ – Движение 21” ще направи всичко възможно да бъде осигурен честен изборен процес.

Целято интервю можете да видите ТУК