Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ постави официално началото си

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ постави официално началото си днес и обяви участието си в извънредните парламентарни избори.

Пред медиите формацията бе представена от основните коалиционни партньори – лидерът на „Изправи се БГ“ Мая Манолова, лидерът на АБВ Румен Петков, лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, както и Валери Жаблянов и Костадин Паскалев и лидерът на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ Спас Панчев. „ЛЕВИЦАТА!“ очерта и основните си приоритети.

Костадин Паскалев подчерта острата необходимост от силна левица за България – обединена и истинска левица, която да отстои мира и да защити истински работещите хора, уязвимите, младите, пенсионери, малкия и средния бизнес, да пребори бедността и неравенствата. След вчера БСП ускори движението си към поредната изборна катастрофа, заяви той. Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ е резултат от диалог в лявото политическо пространство, започнал преди 4 месеца, посочи Паскалев.

Българският политически живот е достигал до морално падение, заяви Валери Жаблянов. За нас най-важното е да дадем възможност и вяра на българските граждани, които споделят левите политически ценности, които споделят волята за солидарност през галопиращите цени и инфлационните проблеми. Ние искаме да дадем възможност на всички граждани да получат парламентарно представителство.

БСП е хипнотизирана от демагогията на лидера й, коментира Мая Манолова. Десницата се обединява, полюсът на войната ще участва с общи листи на следващите парламентарни избори. Много възможна е коалиция на десни партии – ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, които нямат особени скрупули да ни въвлекат във война. Другата възможност е хартиената коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП. През нея статуквото и мафията се готвят да си върнат контрола върху държава, каза Манолова. Междувременно призивите за импийчмънт на президента не са блъф, посочи тя и добави, че това е опит за отстраняване на последната стабилна институция. На този фон обединената левица е животоспасяваща необходимост за България, заяви Мая Манолова.Сред водещите приоритети в работата на формацията Манолова посочи доходите на гражданите, цените, противодействие на монополите и корупцията.

Татяна Дончева очерта серия остри потребности, като пълноценното политическо представителство на левите хора. За целта е нужен управленски капацитет, каза Дончева и подчерта, че политиката не е място за хора, които сега започват да се учат. Сред приоритетите Татяна Дончева посочи необходимостта от съдебна реформа, както и промени в конституцията.

Д-р Цветеслава Гълъбова също заяви участието си в коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ и каза, че самата тя ще защитава идеите за промяна в сферата на здравеопазването.

Румен Петков заяви, че за пръв път от доста време левият избирател днес има шанса да направи своя избор и да бъде представен институц ионално чрез коалиция „ЛЕВИЦАТА!“. Убедителната защита на българския интерес е много важна. Сред спешните приоритети Петков посочи енергетиката и енергийната независимост на България, националната сигурност и спиране на контрабандата храни и суровини във вреда на българските производители и на българските граждани. Интересът на България за членство в Шенген досега не е бил защитен от партиите и държавата, посочи той.

„Когато България е готова, тогава да влезе в еврозоната, не преди това. България вече не е енергийно независима. Престъпление и корупция е, ако енергийната диверсификация се плаща от обикновения българин. Престъпление е и закриването на полицейски управления. Не на двойните стандарти“, каза Петков.

Спас Панчев от Българския земеделски народен съюз подчерта, че идеята на представляваната от него политическа сила е да бъде активна част от левицата и изрази увереност, че „ЛЕВИЦАТА!“ ще получи подкрепа.