Warning: Constant GMP_VERSION already defined in /home/d21bg/public_html/wp-content/plugins/google-maps-ready/config.php on line 58

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/d21bg/public_html/wp-content/plugins/google-maps-ready/modules/options/models/options.php on line 16

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/d21bg/public_html/wp-content/plugins/google-maps-ready/modules/options/models/options.php on line 16

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/d21bg/public_html/wp-content/plugins/google-maps-ready/modules/options/models/options.php on line 16
Кристиян Калчев: Напълно популистки и пожелателни са програмите на опонентите ни в областта на туризма и културата – Движение 21

Кристиян Калчев: Напълно популистки и пожелателни са програмите на опонентите ни в областта на туризма и културата

Кристиян Калчев, водач на листата на „АБВ – Движение 21“ в 18-ти МИР Разград, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с проблемите на културата, приоритетите на коалицията в тази сфера.

Фокус:Г-н Калчев, вие сте водач на листата на „АБВ – Движение 21“ в 18-ти МИР Разград, как върви кампанията? Какви са нуждите на избирателите от региона?
Кристиян Калчев:Кампанията към момента върви наистина активно в целия регион в област Разград. Нуждите на избирателите са основно икономически потребности. Най-вече финансови проблеми, които трябва да бъдат решени, но това са главните неща, които могат да бъдат съотнесени за цялата страна и в частност и за Разград.
Фокус:Мотото на коалицията за парламентарните избори е „Модерните в ляво“, с какво се отличавате от останалите леви партии и в какви конкретни политики се изразява вашата модерност?
Кристиян Калчев:Ние сме единствените, които говорим за справедливост в икономиката. В България съществува парадоксът да си работещ и беден. Също така сме единствените, които говорим за борба с бедността и експлоатацията на работните места. Единствените, които обясняват, че за справедлива и социална икономика базата е върховенството на закона. Това, което ни различава е, че всички други се изразяват неясно за ясни неща. Те разчитат на демагогия, а не на ясни програми с описани мерки и предвидимо изпълнение на политическите им ангажименти.
Фокус:Вие сте ръководител на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО, какви са проблемите в сферата на културата и на какъв принцип трябва да се осъществява нейното финансиране?
Кристиян Калчев:Проблемите в сферите на културата са доста, но главният е, че държавата няма сериозно отношение към нея. Политиците често не виждат по-далеч от носа си, а културата се прави само и единствено от далновидни хора. И БСП, и ГЕРБ и Обединените патриоти не издигат културата като национален приоритет, а както се казва, за да консумираме свободата, ни трябва култура. Финансирането трябва да се осъществява със система от смесен тип – т. нар. фиксиран бюджет и делегиран, а не както е до момента само и единствено с делегиран.
Фокус:Какви са основните акценти в стратегията на коалицията за развитие на културата?
Кристиян Калчев:Основните акценти в политиката на нашата коалиция „АБВ – Движение 21“ за следващия парламент ще бъдат коренно различни от настоящата държавна политика и в частност нашите мерки включват изпълнение на разпоредба 32 от Закона за хазарт, който предвижда целева субсидия за Националния фонд „Култура“. Друга такава мярка е промяна в Закона за радио и телевизия и въвеждането на квота за българска музика в ефир. Казах вече и за новия модел на бюджетиране. Възстановяването на статута на читалищата е друг изключително важен елемент, тъй като читалищата са основно средища на духовност и на култура.
Фокус:Достатъчно добре ли популяризира страната ни културно-историческите си обекти?
Кристиян Калчев:Тук мога да бъда категоричен – напълно не. Давам ви за пример САЩ, където в музеите се излагат експонати от типа на първата автоматична машина за продажба на Coca Colla. В същото време у нас, където камък да ритнеш, има какво да ти разкаже, ние не можем или не съумяваме да направим от това икономическа сфера, която да носи печалба в държавния и местен бюджет.
Фокус:Как оценявате програмата на опонентите си в областта на туризма и културата?
Кристиян Калчев:Напълно популистки и пожелателни, без определени мерки за изпълнение на записаните им политики. За сравнение наш акцент е популяризирането на обекти от национално, регионално, световно значение без значение от местонахождението им и дали кметът на село „Х“ може да задели бюджет за реклама. Трябва да се пресече тази порочна практика да бъдат рекламирани обекти, които са на територията само на по-богатите общини, а в реалност не представляват толкова обект от национално или от световно значение.