„ЛЕВИЦАТА!“ и БХРА определиха най-спешните мерки за насърчаване на туризма

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ и Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация определиха най-спешните мерки за насърчаване на туризма. Сред тях са определянето на статута на курортите, визовата политика на страната, рекламата на България като туристическа дестинация, медицинското обслужване и категоризацията на обектите.

„За БХРА е от изключително значение да си партнира с политиците в следващия парламент, а не да оказва натиск. Ние искаме предсказуемост. Считаме, че в лицето на ЛЕВИЦАТА ще имаме партньор, с който заедно да работим за развитието на българския туризъм. До този момент не сме видели политическа воля за превръщането на туризма в приоритетен сектор. Чиновниците в Министерство на туризма налагат приоритети, които твърде често се разминават с вижданията на инвеститорите и предприемачите от бранша“, заяви председателят на БХРА Георги Щерев.

По време на срещата сериозно внимание беше обърнато на въпроса за създаване на онлайн визов център, в който да се подават, обработват и издават входящи визи за страната ни. Друга тема беше определянето на статута на курорти, който да даде възможност за решаване на въпроси в курортите като търговската и транспортна схема, поддържането на общата инфраструктура, политиката по застрояване, сметосъбирането и други.

„Участието на ЛЕВИЦАТА в следващия парламент е сигурно. Ние не търсим на всяка цена влизане в управляващата коалиция, която да предложи следващия кабинет, но ще подкрепим възможността за връщане на държавността и стабилността в страната ни. В тази връзка смятам, че можем да си партнира и съвместно да изработим законопроекти и предложения за насърчаване и развитие на труизма“, допълни Татяна Дончева, която е водач на листите на коалицията във Велико Търново и в 24 МИР София.

Сред другите важни теми, които двете организаци обсъдиха, са възможността за целево финансиране на сектора, обединяването на бранша в единен субект, начина на отдаване на концесии, категоризацията на обектите, изготвянето на нов Закон за туризма и стимулирането на вътрешния пазар.