„ЛЕВИЦАТА!“ ще работи за връщане на българския спорт на челните места в световните класации

Няма да свирим фанфари и да режем ленти, ние ще работим за да върнем българския спорт там, където му е мястото – в челото на световния спорт.

Сред първите ни задачи в 49-ия парламент ще са изработването на така необходимия закон за спорта, въвеждането на задължителен спорт в училищата, по примера на Италия, въвеждане на данъчни облекчения за компании, инвестиращи в спорт и спортни съоръжения, както и преразглеждане на наемите на спортните съоръжения. Това заяви Татяна Дончева по време на срещата-дискусия за проблемите в спорта, организирана от „ЛЕВИЦАТА!“ и кандидатите на коалицията за следващия парламент. В разговора се включиха легендарни български спортисти, като Борислав Кьосев, Румен Дунев, Пламен Марков и Антон Коджабашев.

Като най-тежък и спешен беше посочен проблемът със спортната инфраструктура и съоръженията. За бившия национален селекционер по футбол Пламен Марков в последните години държавата е абдикирала от спорта и не просто не строи съоръжения, но и не стопанисва тези, които има. Това от ствоя страна води до липса на тренировъчни бази, елемнтари условия за провеждане на тренировки, а оттам – и липса на мотивация в треньори и спортисти.

„Наследихме зала „Христо Ботев“ в окаяно състояние. В нея сме вложили средства за подобряване на отоплението, трибуните, но те са крайно недостатъчни, за да извършим необходимия цялостен ремонт. Държава в момента бяга от отговорност и подкрепа за българския спорт и резултатите на националните отбори са пряко следствие от тази политика“, заяви Борислав Кьосев, член на УС на Българска федерация по волейбол.

Сходна ситуация описа и бившият футболист на Левски и ЦСКА Станислав Ангелов – Пелето, който от години се опитва да подобри условия на стадион „Раковски“. „Няма как при едва 150 млн. лв. бюджет за спорт да искаме да имаме здрави българи и високи спортни резултати. Подобни дискусии трябва да станат редовни, а не хората, които сме вложили знанията си и времето си, за да помагаме, да се молим постоянно за елементарна подкрепа“, каза още той.

„Когато не са дават средства за спорт, се увеличават парите за здраве, за лечение“, заяви в подкрепа на димуте на Станислав Ангелов, Иван Янев председател на спортна федерация за хора със зрителни увреждания.

Трикратният световен шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев, който е и водач на листата на „ЛЕВИЦАТА!“ в Бургас, поиска обяснения за състоянието на зала „Христо Ботев“ от ГЕРБ, при чието правителство са изсипани милиони левове. „В тази зала съм поставил три световни рекорда и виждайки я толкова амортизира ми става изключинелно тъгно. Дупките и кривия под ли са видимите резултати от ремонта на залата?“, попита Коджабашев. Сериозно внимание в дискусията беше обърнато на масовия спорт, спортните училища и необходимостта от създаване на елементарна физическа и спортна култура у децата. Като основни проблем отново бяха посочени материалната база, липсата на достатъчно финансиране и квалифицирани кадри, които да менажират спортните училища и паралелки.