Леснодостъпната дрога е все по-привлекателна за учениците

Голяма част от учениците използват дрога, защото тя е леснодостъпна и не се интересуват какви могат да бъдат последствията от използването й. По данни на организации, работещи с наркозависими младежи, използването на хероин се покачва до опасни равнища. Това стана ясно на среща-дискусия на тема „Наркозависими“. На нея присъстваха кандидатите за народни представители на коалиция „АБВ – Движение 21“ Лидия Чорбанова, Павлина Ковачева, Марина Василева, Боряна Петкова, Мариана Тодорова и Димитър Веселинов.

На срещата стана ясно, че в момента има приблизително 3000 вида наркотични вещества. Проблемът е, че те не са конвенционално познатите видове като кокаин и хероин, а нов тип синтетичната или т.н. дизайнерска дрога. Новите продукти и бързо менящите се съставки в тях пречат на лекарите да лекуват пациентите си бързо и адекватно, освен това тестовете за дрога не винаги могат да хванат опасните вещества и за съжаление понякога изходът е фатален.

Присъстващите на дискусията се обединиха около мнението, че голям проблем за ефективното противодействие представлява стигматизацията на проблема и на наркозависимите в българското обществото, както и отказът да се говори по тази тема не само публично, но и в училищата, и в семейството.

Оказва се, че системата за лекуване на наркозависими също не е адекватна, понякога в нея се приемат хора във вече прекалено лошо състояние. Няма и система за превенция. Хората с наркотична зависимост са оставени да се справят сами с проблема си. Родителите нямат контрол над лечението на децата си, защото  голяма част от тях са над 18 годишна възраст и затова трябва да се работи за подобряване на законовите регулации в тази насока.

Експерти споделиха, че в малцинствените райони проблемът с наркотиците е още по-тежък, защото там съвсем не се спазват хигиенични навици и това довежда до други заболявания като СПИН, хепатит и др. Казаха също така и че трябва да има по-добра комуникация с подрастващите и по-добра и целенасочена информационна платформа.