Минчо Спасов посети родното село на дядо си – с. Верен

На 8 октомври 2016 г. кандидатът за вицепрезидент на коалиция „Движение 21 – НДСВ“ д-р Минчо Спасов посети с. Верен. Това е родното село на дядо му Минчо Дръндаревски, известен адвокат и депутат три мандата от БЗНС на Ал. Стамболийски.

Минчо Спасов се срещна с жителите на с. Верен в читалището, където му би връчено историческо изследване за селото и рода му от местния учител Филип Йорданов.

Кандидатът за вицепрезидент благодари за топлия прием и заяви, че винаги ще е верен на с. Верен, защото девизът му е: „Вярност и постоянство“. Той се върна в спомените си и сподели интересни случки с Минчо Дръндаревски.

Като участник в септемврийското въстание (1923 г.) дядо му доказал, че е честен и държи на коректността и честността. Въстаниците спират влака София-Бургас в м. „Ягъч“ край Чирпан. Вътре имало офицер, носел куфар с пари – заплати за дивизията. Въстаниците поискали да ги вземат, но Дръндаревски не позволил, даже върнал сабята на офицера и му дал конвой от двама души да бъдат занесени парите в банката. След въстанието Минчо бяга в Гърция, откъдето го връщат и съдят. На делото в негова защита се появил офицерът от влака. Заявил на съдията, че Минчо не е разбойник и така му спасил живота.

Минчо Спасов подари на читалището книгата за Минчо Дръндаревски „Опозиционерът“, а веренецът Тотьо Нерезов – член на Съюза на българските писатели, го дари с четвъртата си книга „Мъжки разкази“.

След срещата Минчо Спасов поднесе цветя през Паметника на загиналите във войните в центъра на селото, след което разгледа и другите исторически експозиции в сградата на читалището. Интерес предизвика родословното дърво на неговия род, изложено заедно с други известни веренски родове. Местните му показаха и пощата, една от първите в страната, изградена със съдействието на прочутия му дядо. Накрая Спасов посети и родната къща на рода им, обитавана и до днес от негови родственици.