Най-ефективната социална политика е създаването на подходящи условия за бизнес

Най-ефективната социална политика е създаването на подходящи условия за бизнес. Проблемите на хората в Габровски регион по нищо не се отличават от проблемите на хората в останалата част от страната. Младите хора обикновено напускат по-малките населени места, за да търсят възможности и реализация било то в по-големите градове, или в чужбина. Разрешаването на този проблем може да се направи чрез създаване на подходящи условия за бизнеса, увеличаване на работните места, гарантиране на достойни възнаграждения. Това заяви водачът на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в 7 МИР-Габрово Пламен Марков на среща в Художествена галерия „Христо Цокев“.

На ключово място сред приоритетите на коалицията е образователната система. В програмата е предвидено учебните програми, практики, материалната база да отчитат нуждите на трудовия пазар, на местния бизнес и приоритетите на националната икономика. Другите важни приоритети в програмата на коалицията са културата, здравеопазването и радикалната съдебна реформа.

Няма икономика и просперираща държава без върховенство на закона, заяви на срещата в Габрово лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. По думите й българската икономика не върви, защото „няма как икономическите и социални мерки да станат, ако няма здрав фундамент, а здравият фундамент са правилата на държавата. Не може да има икономика в държава, в която бизнесът е разделен на две категории – наши и чужди“, каза Дончева.

Тя допълни още, че отчита факта, че за да бъде прието Движение 21 сериозно в истинския смисъл на думата, като нещо, в което има стотици хора, трябва тези хора да имат поле за изява. Тогава обществото ще види, че това са смислени хора с добри идеи и предложения и заслужават внимание. „Нашата работа е да направим от Коалицията непреодолим фактор в парламента. Ще участваме в управлението, но не като част от правителството, а като хората, които ще кажат кои са 20-те мерки, които ще бъдат спазвани. Те ще бъдат публично огласени“, посочи Татяна Дончева.