Общинските болници трябва да бъдат финансирани с пари от държавния бюджет

Общинските болници трябва да бъдат финансирани с пари от държавния бюджет, въпреки оскъдицата. Това заявиха днес кандидатите за народни представители от 24 МИР София на коалиция „АБВ – Движение 21“ Татяна Дончева, Данаил Георгиев и Николай Цуцумански по време на посещението си в Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Бухово.

От десет години в болницата в столична квартал годишният бюджет за издръжка е 600 000 лв. Това е една от трите болници в София, които са последна спирка на хора, които нямат средства за качествено здравеопазване. От болничното заведение казват, че дневно за един пациент сумата за изхранване е 1,40 лв. Екипът в Бухово лекува предимно бездомни хора, изоставени от близки, измамени от жилищна мафия, хора, които обикновено нямат социални осигуровки. Всички те са с тежки заболявания –  с ампутация на крайници, с тежка деменция.

„Там на края на града, в лъскавия 24-ти МИР, който много хора свързват с „Царя“, с Докторската градина, със сградите на посолствата, с най-лъскавите медицински клиники. Там на края на града е тази болница. Може би е хубаво всички кандидати за парламента да намерят едно такова място, защото такива места по страната има много и да видят, че освен лъскави лимузини, престиж и други суети този живот има много тежки моменти, много тежки ситуации и че все пак те отрезняват нашите стремежи към кариера и постижения и същевременно трябва да ни ангажират да организираме правилно финансиране на тези места“, заяви водачът на листата Татяна Дончева.

По думите на кандидатите за народни представители очевидно финансирането на тези здравни заведения не е по силите на една община, било тя и Столична, а още по малко за общините в по-бедни региони на страната.