Петър Гьошев: София има нужда от спортни съоръжения, защото чрез спорта децата ще научат какво е дисциплина и отговорност

Петър Гьошев, кандидат за общински съветник от „Движение 21” в интервю за Nbox

1. Защо шампион от пистовия и планинския рали шампионат в България иска да стане общински съветник в София?

Бях поканен да участвам, това ме подтикна да помисля по този въпрос и защото се чувствам длъжен и отговорен да помогна на хората да вземат правилно решение по отношение на придвижването в София. Ситуацията, в която живеем е доста тежка и хора като мен, които са изживели доста критични моменти по пътищата ще могат да бъдат полезни при взимането на по-правилни решения.

2. „Движение 21“ ли ви потърсиха или вие се обърнахте към партията на Татяна Дончева?

Благодаря на „Движение 21” и наистина се радвам, че точно те ме потърсиха, защото аз им симпатизирам от няколко години и съм ги подкрепял на предходните избори. Те се обърнаха към мен, в качеството ми на човек, който е разпознаваем и може да помогне много в сферата на транспорта, пътищата, както и на спорта. Имаме еднакви възгледи по въпросите какво трябва да се промени в София що касае пътната инфраструктура и придвижването. Могат да разчитат на мен безрезервно.

3. Какво може и трябва да направи София за масовия спорт и насърчаването на децата да спортуват?

Ще ви кажа, че аз започнах да се занимавам със спорт в Двореца на пионерите (по-късно бе преименуван на Дворец на децата). Там с много мои връстници започнахме да се изграждаме като личности. Точно това е целта на спорта. Колкото повече съоръжения и места има не само за моторни спортове, а за всички видове спорт, толкова по-лесно ще върнем вярата на хората и ще им покажем, че спорта е едно от най-важните неща при изграждането на личността на децата. Ние сме длъжни да покажем на децата посоката, в която трябва да се развиват и мисля, че спортните площадки е точното място. Места на които да развият своята отговорност, дисциплина, отдаденост, целеустременост, работа в екип. В София определено имаме нужда от такива места. Не можем да мислим само за застрояване на пространствата с жилищни сгради. Трябват ни паркове, спортни съоръжения, а специално за съоръженията за нашите моторни спортове са местата, на които ще научим хората на култура на шофиране. Не от всеки ще стане топ пилот или добър състезател, но преминавайки през подобно изживяване ще изгради чувство на отговорност и ще може да дава пример на останалите.

4. Като автомобилен състезател и инструктор в школа за безопасно шофиране, смятате ли че е възможно да се оптимизира и подобри трафика в столицата? Има ли нужда града от нови пътни артерии?

За мен преди всичко София има нужда от културни водачи . Културата на шофиране е много ниска. Като вземем предвид остарелия автопарк, как се придобиват шофьорските книжки и това че града вече може да се нарече космополитен, смарт технологиите, които се налагат в последните години могат да бъдат използвани за за превръщането на София в смарт град. София определено има нужда от нови пътни артерии, работи се в тази насока, но е повече от очевидно и че изоставаме много от другите европейски градове. Можем да бъдем много по-креативни и да инвестираме много повече като старание.

5. Заедно с легендата на българския автомобилизъм Павел Жеков и шампионът Тихомир Златков организирате специално събитие по безопасно шофиране, разкажете ни малко повече?

И двамата господа, с които правим събитието, са много разпознаваеми лица от далечното минало на автомобилния спорт у нас, те са фактори в автомобилизма. Лично аз съм им се възхищавал и ще продължавам да им се възхищавам за успехите, които са постигнали и начина, по който са го направили. Ще ви кажа нещо любопитно Тихомир Златков ми подари гащеризона, с който стана европейски шампион, и това е първият екип,с който стартирах професионалната си кариера като състезател. Павел Жеков след като прекрати спортната си кариера започна да се занимава с обучение на млади пилоти и безопасно шофиране. Целта на събитието е ние като професионалисти, изживели много критични ситуации по пътищата, да покажем на младите, а и не само младите водачи на автомобили как да се справят докато шофират. Искаме да покажем на хората, че това че имат шофьорски книжки не ги прави достатъчно подготвени за ситуациите по пътищата и как да реагират на различните ситуации. Ще направим едно своеобразно състезание между две групи хора – единият отбор ще се състои от хора, преминали допълнително обучение за безопасно шофиране и друг, в който хората нямат подобно обучение. Едно подобно обучение би подобрило изключително реакциите в различните ситуации по пътищата и би намалило ужасната агресия, която наблюдаваме.