Писането „на коляно“ на законови поправки за изборната система са поредната манипулация

Националният изпълнителен съвет на ПП „Движение 21“ смята за неуместно и прибързано в условията на правителствена и парламентарна криза да бъде променяно законодателството, формиращо политическата система. Парламентарно представените политически партии, вкарали страната в тази изкуствено създадена криза, след като не желаят да поемат отговорност за държавното управление, не следва да въвеждат нови правила за изборите и за финансирането на политиката.

Представянето на нови проекти за радикални законодателни промени още на втората седмица след изборния ден, натискът за бързи действия, оправдан с цайтнота от симулативната институционална криза, пораждат съмнения за предварителна подготовка на поддържащите статуквото на прехода политически сили, чрез резултата от референдума да затвърдят доминиращото си положение.

Дълбоко сме убедени, че нито едно от решенията, гласувани в националния референдум, няма да доведе до желания ефект – гражданите да избират различни от настоящите, по-добри и по-отговорни политици. Мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, в комбинация с минимална или премахната държавна субсидия за партиите, на практика трайно ще укрепят парламентарното представителство точно на тези партии, въвели и обслужващи мафиотско-олигархичното статукво.

„Движение 21“ от години предлага да бъде въведена смесена мажоритарно-пропорционална избирателна система. Чрез нея по-успешно може да бъде постигнат баланс между предпочитанията на избирателите за личностите и за партиите в парламента. По отношение на партийното финансиране предлагаме намаляването на размера на субсидията за получен глас да бъде стъпаловидно на всеки сто хиляди гласа. Премахването на държавната субсидия в настоящите условия ще отвари широко вратите на политиката за корупция, конфликти на интереси и злоупотреби с публични средства, в размер многократно по-голям от спестените, вследствие намаляването на субсидиите.

Същевременно смятаме че трябва да се намерят решения на редица други важни въпроси като: въвеждането на електронно и машинно гласуване; компетентността на изборните комисии и назначаването на постоянна, добре обучена изборна администрация, отговаряща за преброяването и отчитането на гласовете; извършването на ново изборно райониране на страната; актуализацията на избирателните списъци и изчистване от „мъртви души“; откриването на избирателни секции за живеещите зад граница български граждани; цената на рекламата в медиите в условията на намалена субсидия за партиите.

Решаването на тези въпроси изисква прецизна оценка за всеки от вариантите. Прибързването и писането на законови поправки „на коляно“ ще означават поредната манипулация на обществото, при която ключови решения ще се приемат без участието на гражданите, без достатъчно информация за последствията, при това извършена от същите политици, срещу които хората гласуваха на изборите и на референдума.

„Движение 21“ напомня, че изборната система и финансирането на партиите не са основните причини за провала на българските държавни институции. Истинските проблеми на страната се дължат на трайните връзки и зависимости между правосъдието, мафията и политиката. Решението на този проблем минава през решителна съдебна реформа, изискваща съответните конституционни промени.

Затова призоваваме, преди да бъде разпуснат, този парламент да свика Велико народно събрание, което да промени Глава девета от Конституцията така, че да бъде премахната фигурата на ВНС. Народното събрание трябва да може да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията, за да не бъдат блокирани промените в съдебната система и за да може обществото реално да извършва промени във всички сфери на държавното управление.