Татяна Дончева: България се намира на кръстопът на интереси, но трябва да отстоява своите позиции

Татяна  Дончева проведе дискусия за външната политика на България със студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, УНСС и Техническия университет.

„Много обичам новоизлюпени политици да рецитират фразата „аз ще провеждам независима, балансирана външна политика“, коментира Дончева, припомняйки, че е изпразнена от съдържание. Една малка страна като нашата не може да провежда независима външна политика. Ние се намираме на кръстопът на интересите на големите държави. България обаче трябва да издейства защита от Великите сили, влизайки в техните обувки. Това  единственият начин да защитим националния си интерес“, категорична бе тя.

Дискусионен се оказа и въпросът с бежанците. Категоричното мнение на Дончева по този въпрос е, че Дъблинският регламент не трябва да бъде денонсиран, за да има възможност страната ни да изполвза лостовете за влияние, тъй като България е една от най-засегнатите страни като външна граница на ЕС. Според нея е необходимо преразглеждане на някои от условията в него.

По време на дискусията Татяна Дончева сравни харченето на европейските средства с пазаруване в мол и бързо усвояване. „Ние вземаме пари от Европа много неразумно и ги харчим още по-неразумно“, коментира тя.

На въпрос на студент как трябва да бъде преодолян този проблем, Дончева посочи, че именно с назначаването на главен прокурор от президента се дава инструмент, с който държавното обвинение да преследва нерегламентираните харчове и корупционни практики.

photo_5Тя представи пред студентите концепцията за промяна в съдебната система и идеята президентът да назначава главния прокурор на страната, както и възможността да се свика Велико народно събрание за последваща промяна в Конституцията.

„Ключова промяна би била президентът да назначава и освобождава главния прокурор“, коментира Дончева. По думите й така президентът става отговорник на държавното обвинение. „Сега в момента имаме прокуратура, която обслужва кой“, попита реторично Дончева и продължи с по-общия въпрос – защо България години наред трябва да се препъва в един и същи камък.