Warning: Constant GMP_VERSION already defined in /home/d21bg/public_html/wp-content/plugins/google-maps-ready/config.php on line 58

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/d21bg/public_html/wp-content/plugins/google-maps-ready/modules/options/models/options.php on line 16

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/d21bg/public_html/wp-content/plugins/google-maps-ready/modules/options/models/options.php on line 16

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/d21bg/public_html/wp-content/plugins/google-maps-ready/modules/options/models/options.php on line 16
Татяна Дончева и Минчо Спасов влизат в кандидат-президентската надпревара – Движение 21

Татяна Дончева и Минчо Спасов влизат в кандидат-президентската надпревара

Коалиция „Движение 21 – НДСВ” издига кандидат-президентската двойка Татяна Дончева и Минчо Спасов. Комитетът за подкрепа е с председател проф. Камелия Касабова, която беше зам.-председател на парламента от НДСВ, а сега е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

“Не ни бъркайте с нито един от другите кандидати. Ние не сме посочени от партийни лидери. Това е двойка на каузата. Нашият противник са проблемите в държавата. България има нужда от проверени водачи, а не от нови поредни импровизации. Не обслужваме и няма да обслужваме никое лоби”, заяви Дончева.

„Ние с Минчо сме извоювали правото да не бъдем мразени от българския народ, след като сме напуснали доброволно българския парламент”, каза още тя. „Бих искала противно на всякаква логика да започна с въпроса защо от възможностите за вицепрезидент избрах Минчо Спасов. За мен това е проверен човек, принципен и честен”, заяви Дончева. Присъствието на НДСВ и на Минчо Спасов достатъчно добре говори, че ние ще вземем всички възможности. От нас като президентска двойка ще се очаква ясна задълбочена позиция, предвиждане на ходове, позициониране на България и никакви изхвърляния по отношение на Великите сили. За нас това е президент-българофил.

Липсата на справедливост може и трябва да бъде преодоляна с дълбока ревизия на наследството на прехода – политическо, икономическо и морално. Един от инструментите за осъществяване на такава ревизия е конституционна реформа, която да бъде практически отработена като законодателна матрица. Съществен елемент и първа стъпка от такава конституционна реформа е съдебната реформа. В тази връзка бихме искали президентът да поеме отговорност за съдебната система като освобождава и назначава главния прокурор и така носи отговорност за резултатите на държавното обвинение.

Относно кампанията, която по думите й се свързва с височината на оградата по южната ни граница, Татяна Дончева заяви, че сигурността на България няма да се мери с височината на оградата. „Това иска дипломатически усилия. Темата с мигрантите и бежанците е важна тема. Правителството допусна груба грешка като сляпо прие немската позиция. Това изкуствено разделяне от Вишеградската четворка не е добър вариант”, коментира Дончева.

Ще наложим социален минимум за обикновените граждани, свързани с минимален пакет от здравни и социални услуги. Не е нормално да има порцион за кучета в кучешки приюти, порцион за бежанците, порцион за затворниците, а да няма – за обикновения човек.

„Три са нещата, за които Татяна и аз ще говорим – реформата в правосъдната система, реформата в образованието и реформата в армията. Много хора говорят за правосъдната реформа без да казват нищо. Безобразията, които се вършат от прокуратурата в момента и които виждаме от изтеклите записи, в които премиерът посреща прокурори по чехли и те просят назначения от него,  не бива да се допуска”, заяви кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов.

 „За мен е чест да бъда начело на комитета в подкрепа на кандидат-президентската двойка, значими български общественици, представители на науката, културата, правораздаването, спорта. Листата е отворена, всеки желаещ може да я подкрепи”, заяви председателят на комитета за подкрепа на двойката проф. Касабова.

Сред имената, подкрепили Дончева и Спасов са д-р Дечо Дечев, проф. Коста Костов, Александрина Милчева, оперна прима и солистка на най-големите световни оперни театри, проф. Снежана Начева, юрист и конституционалист, Илко Димитров, заместник-министър на отбраната в периода 2001-2005, езиковедът проф. Тодор Балански, режисьорът Борис Панкин, проф. Иван Ничев – кинорежисьор, проф. Снежана Начева – конституционалист и др.

За Татяна Дончева и Минчо Спасов:

Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в Юридическия факултет на Софийски университет. От 1985 г. до 1992 г. е прокурор в Габрово и София. Народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-то НС. Председател на постоянната  подкомисия върху работата на службите.

Минчо Спасов завършва 18 ЕСПУ – София и висше в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по административно право, преподавател. В периода 1990 – 1994 г. оглавява групата на общинските съветници на съюза на демократичните сили в Общински съвет –Ямбол. Бил е областен управител на Ямбол в периода 2001 -2004 г. Народен представител от групата на НДСВ в 39-то и 40-то НС.

1 Response
  1. Успех на изборите. Бих се радвал да мога да гледам всички пресконференции на движението онлайн. За сега такава възможност няма.

    Планирате ли я?

    Поздрави