Татяна Дончева: Коалиция „АБВ – Движение 21“ дава на хората на културата инструмент сами да поставят и решават своите проблеми

„Коалиция „АБВ – Движение 21″ дава на хората на културата инструмент сами да поставят и решават своите проблеми“, заяви Татяна Дончева, водач на листите на коалицията за 24-ти МИР София и 3-ти МИР Варна, по време на среща-дискусия, посветена на проблемите на културата и изкуството в България. Тя отбеляза, че сред кандидатите за народни представители на коалицията са изявени културни дейци като режисьорите Борис Панкин и Димо Дешев, оперната прима Татяна Спиридонова, преподавателите в НАТФИЗ проф. Диляна Мичева и проф. Румен Рачев и др. Те взеха участие в дискусията, която бе открита с изпълнения на Татяна Спиридонова и студенти от НАТФИЗ.

„Не е достатъчно само да повтаряме, че България е над всичко. Над всичко ще я направят действия, които да доведат до повдигане на българския национален дух и до мобилизация на нацията, която да се справи с проблемите“, каза още Дончева и допълни, че едно от предложенията на коалицията е да бъде въведена квота за българска музика в българския ефир чрез промени в Закона за радиото и телевизията. Трябва да бъдат създадени и специални програми за издаване на български музиканти, оставили трайни следи в музикалната ни история.

Средствата за култура и изкуство трябва да се увеличат в пъти, както и да нарасне броят на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Необходимо е да се промени системата „парите следват зрителя“, като се разделят средствата за заплати от тези за материална база и за дейности. Трябва да започне и реалното изпълнение на §32 от Закона за хазарта за превеждане на целева субсидия за Национален фонд „Култура“ от държавните такси за хазартни игри.

В заключение Татяна Дончева отбеляза, че много сериозен приоритет за държавата трябва да бъде работата по паметниците на културата. „Палежът на тютюневите  складове в Пловдив е срамен епизод за нацията. Институтът за паметниците на културата продължава да заема пасивната роля на регистратор на искания, които може да бъдат бавени с години“. Според нея Министерството на културата трябва да се ангажира с планиране и визия за такива сгради. Дончева коментира, че те могат да бъдат използвани като арт пространства, без това да бъде непосилно за артистите и  посочи като пример старото пристанище във Варна и сгради около Централната ЖП гара в София.

В началото на дискусията режисьорът Борис Панкин представи своите „Осем каузи“, с които се ангажира лично. Сред тях са образованието да бъде национална доктрина, културата да стане национална политика, финансирана изцяло от държавата, увеличаване на бюджета за култура в пъти и др.

Проф. Любомир Халачев, режисьор и ректор на НАТФИЗ в периода 2011 – 2015 г., заяви, че в листите на коалиция „АБВ – Движение 21“ има хора, които са предани на това, което правят и затова гарантира, че те ще изпълняват поетите ангажименти. Според него средствата за култура трябва да са 1% от БВП и ако в края на годината този бюджет не бъде одобрен, депутатите от Комисията по култура в Народното събрание трябва ясно да кажат защо не се е случило и кой е бил против.