Татяна Дончева: Необходимо е създаването на законови възможности за подпомагане на културни инициативи и частни културни институции

Водачът на листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ във Варна Татяна Дончева проведе среща със собствениците на Театър Българан. Театърът е първата частна културна институция във Варна и Североизточна България. На неговата сцена се представят както гостуващи представления, така и собствена културна продукция.

Екипът на театър Българан сподели проблемите, пред които са изправени на частните културни институции в условията на световна пандемия и постоянни затваряния и ограничения на залите. Театърът радва варненци с високото качество и разнообразието на художествените произведения, които представя повече от 20 години. От самото си създаване театърът се помещава в сградата на Военноморския клуб, но с усложняването на обстановката се оказва, че тя не е оборудвана със съответната климатична система, позволяваща, провеждането на спектакли там. Военно министерство категорично отказва да поеме ангажимент в модернизиране на тази зала, а същевременно с това, наемите остават същите при все намаления капацитет на местата. От миналата година театърът се помещава във Фестивален и Конгресен център , където отново среща проблем с покриването на разходите си. Постановките на Театър Бълагран не са част от културния календар на Община Варна, с което възможностите за подкрепа биват напълно ограничени.

Според културните дейци във Варна, липсва достатъчен брой зали, с капацитет и сцена за провеждането на големи сценични прояви – не само театрални постановки, но и други танцови и сценични изкуства. А сега, с липсата на климатична инсталация в сградата на Военноморския клуб, тези възможности намаляват с още една.

Кандидатите за народни представители, Дончева, Златев и Върбанов от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ споделиха впечатленията си, че културният живот в Морската столица е много „политизиран“ и монополизиран, особено що се отнася до финансирането, от управлението на ГЕРБ, което от своя страна не се отличава с високи художествени стандарти. Необходимо е създаването на законови възможности за подпомагане на културни инициативи и частни културни институции, радващи се на реален зрителски интерес и с висока художествена стойност. В коалиция „Изправи се. Мутри вън!“ и „Движение 21“ културата е особен приоритет и симпатизанти и членове за изтъкнати артисти, след които солистите на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Еделина Кънева и Марчо Апостолов, известния режисьор Борис Панкин и др.