Татяна Дончева пред bTV: Всеки пост може да стане декоративен, ако на него стои декоративен човек

Президентът има всякакви правомощия. Всеки пост може да стане декоративен, ако на него стои декоративен човек. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV кандидатът за президент Татяна Дончева. Тя даде за пример музиката и театъра, където един и същ нотен или словесен текст може да изглежда по съвършено различен начин в ръцете на различни изпълнители. „Така че – някой си чука ноти, друг си свири музиката”, каза Дончева.

Предизборна кампания беше кампания на статуквото срещу промяната. Парламентът е статукво. Това е театрална сцена, на която играят играчи от един отбор, които имат бизнес основно и политически зависимости помежду си. Тези хора няма да променят абсолютно нищо, защото са се наместили около казана с черпаците, допълни кандидатът за президент.

Тя допълни, че БСП се оглавява от олигархичното си крило, което е в тесни връзки с Бойко Борисов.

„Присъствието на Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов в това правителство в последните две години на ключови позиции в стопанската сфера, държавна, означава само едно – че в ключовите направления – ядрените отпадъци, Бургас-Александруполис и „Лукойл Нефтохим“ ГЕРБ и БСП имат абсолютно ясни, еднакви интереси“.

Тя припомни също така кой е назначил Бойко Борисов за главен секретар през 2001 г. Това е Бриго Аспарухов, който сега е член на Политбюро на БСП.

Какви смятате, че са отношенията между тях? Кой на кого е началник, подчинен и какви са другите им общи неща, допълни Дончева.

Статуквото брани по всякакъв начин територията, ако кривнете, то трябва да е в параметрите, които статуквото е определило. Социолозите също са част от статуквото. Райчев и Стойчев са ученици на Луканов, Кольо Колев също, каза още тя.

Ген. Румен Радев го избра оръжейното лоби и олигархичното ръководство на БСП. Това, че той бил отвън, това, че той не знаел нищо, го поставя в ролята на парашутист, пуснат в една джунгла, в която той, докато се ориентира кой кой е и защо се случват нещата, е минал мандатът, коментира още кандидатът за президент.

„Играе се на еднопартийна система – ГЕРБ е БКП на Тодор Живков, БСП е ГЕРБ на Лилов и Луканов, Ивайло, Трайчо Трайков и Краси Каракачанов са добавката. Всъщност, само Трайчо не е подчинен на това задкулисие, но той е просто за цвят, за да се обясни на десните, че те биха били допуснати в мача, макар и с по-второстепенна роля. Всичко останало трябва да бъде навън“.

Страната има нужда от промяна, каза Татяна Дончева и допълни:

„Дали хората ще продължат да възприемат нещата така лековерно и странно, дали все още 200 000 души ще са готови да гласуват за Марешки, който е подсъдим по дело за рекет и заради лекарствата си. Те дори не знаят, че го избират за президент. Смисълът на действията на тези хора е, че те нямат абсолютно никаква ориентация и никакъв интерес

Аз съм сигурна в едно – каквото и да правите, вие не можете да промените обективните проблеми на България и те ще се стоварят върху вас. Аз ви предлагам яснота какво се случва и изходите от нея. Ваше право е и право на всеки гражданин да ги приеме или не, да вярва или не, да продължи да смята, че неговите лекарства за две седмици напред са по-важни, а същевременно да твърди, че е за върховенство на закона и правилата.

Ако искат членовете на БСП да са дисциплинирани и да вярват на една абревиатура без да се занимават с това кой кой е – това си е тяхна работа“.

Попитана какво ще направи, ако стане като президент, Татяна Дончева каза:

„Конституционна и съдебна реформа, за да даде на държавата лост за налагане на справедливост, отговорност на президента о- лична и персонална за това какво прави държавното обвинение, кога бездейства и кога действа в противоречие със закона, с възможности главният прокурор да бъде избиран и отзован от президента лично, с възможност да се избегне цялата тази клиентела и лобисти. Превръщането на културата и образованието в национален приоритет”.

Цялото интервю с Татяна Дончева можете да гледате на уебсайта на bTV: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/tatjana-doncheva-predizbornata-kampanija-beshe-kampanija-na-statukvoto-sreshtu-promjanata.html