Татяна Дончева след среща с БХРА: „Изправи се! Мутри вън!“ застава зад исканията на туристическия бранш

Татяна Дончева обсъди програмата на „Изправи се! Мутри вън!“ с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Години наред страната ни само формално има Министерство на туризма. То се ръководи от странни хора без необходимите познания, вместо  там да са експерти, които да предвидят проблемите и да предлагат навременни мерки за тяхното решаване, изтъкна водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ във Варна Татяна Дончева. Според нея от ключово значение е да се търсят възможности за удължаване на летния туристически сезон, като се включат месеците април, май, септември и октомври.  Държавата трябва да субсидира разходите за самолетни седалки на чартиращите компании, като финансирането да се осъществява при изпълнени от туроператорите ангажименти за брой чуждестранни туристи, доведени в страната ни.

„Изправи се! Мутри вън!“  подкрепя идеята за намаляване на таксите за летищата за тези месеци, като е необходимо да се въведат и специални програми за създаване на кадри за туризма, като за целта е необходимо да бъдат въведени промени в учебните програми в училищата, както и да се разреши наемане на младежи, навършили 16 години. Татяна Дончева застана зад идеята за възстановяване на правото на обезщетение за безработица за сезонно наетия персонал, както и за въвеждане на почасово заплащане. Необходими са и специални мерки за реклама и охрана на курортните комплекси. Сред идеите, които Татяна Дончева лансира още е чрез концесионните договори за плажовете да се регулират цените на пакетните услуги за туристите.

„Изправи се! Мутри вън!“ застават зад искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация да се променят условията за по-лесно влизане в страната на ваксинирани туристи, както и за изграждане на центрове за бързи антигенни тестове на летищата и в големите курортни центрове.  От асоциацията искат още да се запази мярката 60 на 40, като се прецизира обстоятелството, че приходите в туризма не се получават регулярно.

Двете страни се обединиха и около идеята, че трябва да се направят стъпки за отсрочване или опрощаване на данък сгради и такса смет в месеците, в които хотелите не са работили.

Представителите на БХРА очертаха проблем с кредитирането на туроператорите, тъй като банките ги считат за особено рискови. За разлика от хотелиерите, които могат да гарантират заемите с активите на хотелите си, то туроператорите нямат такава възможност. От бранша настояха пред Татяна Дончева да се търсят механизми за отсрочване на плащанията по кредитите за срок от 2-3 години, като през това време се плащат само лихви. И двете страни се съгласиха, че е необходимо е да се създаде гаранционен фонд за покриване на задълженията на туроператорите към туристите от несъстояли се пътувания по време на пандемията.