Татяна Дончева: Спасяването на лявото и представителството на левите хора ще легне на „Левицата!“

Спасяването на левицата и политическото представителство на хората с леви убеждения ще легне на коалиция „Левицата“

Това заяви пред БНР Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, част от новата коалиция „Левицата“.

По думите ѝ с течение на времето БСП ще намери също своя път:

Пътят на БСП към новата формация също е отворен. И в перспектива ще работим за единен субект, както беше ПАСОК в Гърция, както СИРИЗА. Не търсете под никакъв предлог никакви интриги – идват ли изключените от БСП, не идват ли. Всеки човек прави личен избор. Сега това е форматът. Коалицията се представлява от Валери Жаблянов и нейно лице е Костадин Паскалев“.

Дончева коментира, че за да се случи правосъдната реформа „се изискват разговори, изисква ГЕРБ да се откажат от позицията си на пълен стопер на всичко„:

ГЕРБ и ДПС стопират този процес, защото са си наредили лобита в съдебната система и смятат, че те трябва да ги бранят. Когато от другата страна на везната имаш обстоятелството, че ни се отказва Шенген, че има недоволство, че сме създали една несправедлива държава – няма ли да се съобразят с това нещо. Смятам, че разумната позиция изисква да се съобразят. За постигане на такова съгласие не може да има червени линии“. 

Тя беше категорична, че „не може да се прави закон за контрол върху главния прокурор“ и уточни:

„Правосъдието преследва престъпления. Издирвайки техните извършители, разследването може да стигне и до главния прокурор. Предварително престъпник ли ще го обявим?“. 

В предаването „12+3“ Татяна Дончева коментира втората част на списъка със санкционирани по „Магнитски“:

Не са ни взели САЩ на ръчно управление. Има решение на ЕП и ЕК, които определят юридическата обвързаност на страните от ЕС с глобалния закон „Магнитски“.

Интервюто може да чуете ТУК.