Татяна Дончева: Списъкът по „Магнитски“ е един предизборен фойерверк

„Това, което се случва по „Магнитски“, е един предизборен фойерверк, който е продиктуван по-скоро от желанието на САЩ да парират руското влияние в България в този исторически момент, отколкото да е заради корупция, офшорни сметки и така нататък“.

Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

По думите ѝ темата с корупцията и съдебната реформа са наистина важни за българите, защото българските граждани живеят с усещането, че страната им не е справедливо място.
„Това обаче, което се предлага като пакет закони и което е вкарано в Плана за възстановяване и устойчивост, няма да свърши никаква работа (…) Без промени в конституцията не е възможно“, уточни Дончева.

Тя подчерта, че конституционни промени не са възможни без подкрепата на ГЕРБ и ДПС, на които до момента са им пречили лобитата в съдебната власт. Според нея ГЕРБ вече нямат интерес да „се пънат“ и имат достатъчно подготвени хора да го отпушат.
Партията на Дончева „Движение 21“ стана част от коалицията „Левицата“, която беше създадена за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април. В нея са включени предимно формации на бивши членове на БСП.

„БСП ерозира в последните 15 години все по-отчетливо и има все по-непоносими отношения вътре в самата партия. Няма никакво представителство на ляво мислещите хора“. Така Дончева обясни създаването на коалицията. Според нея от този проект може да стартира нов единен субект вляво.