Участието на България в регионални партньорства ще даде възможност за по-големи преимущества от механизмите на ЕС

„Движение 21“ ще работи за равнопоставено участие на България в регионални партньорства, които да дадат на страната ни възможност да черпи по-големи преимущества от механизмите за подпомагане на страните – членки. Партньорства, които ще доведат до придобивки и които ще имат пряко въздействие върху подобряването на живота на българите. Това заявиха кандидатите за евродепутати на политическата партия по време на среща-дискусия в Пловдив. Освен с кандидатите за депутати в ЕП пловдивчани имаха възможността да се запознаят приоритетите на партията, както и да обсъдят ситуацията в страната с лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Сфери като правосъдие, социална политика и финанси трябва да се контролират от Европейския парламент, а не от Европейската комисия. Институциите на Европа трябва да работят в полза на гражданите, а не както е в момента единствено в полза на големите корпорации.

 „Гласът на българите в Европа не се чува. Доказателство за това е, че ползите за обикновения български  гражданин са пренебрежимо малки и не се отразяват върху подобряването на жизненото равнище. И така ще продължава да бъде ако изпратим същите зависими депутатите. България ще продължава да губи повече от колкото да печели от членството си в ЕС“, каза Лидия Чорбанова.

От „Движение 21“ за пореден път се обявиха за реформа, която да даде законодателна инициатива на Европейския парламент и там демократично избраните и изпратени от българските граждани евродепутати да формулират и отстояват политиките. Според представителите на политическата партия сфери като правосъдие, социална политика и финанси трябва да се контролират от Европейския парламент, а не от Европейската комисия и да работят в полза на гражданите, а не предимно в полза на големите корпорации.

„Дебатът за бъдещето на Европа и дебатът за бъдещето на България са неразривно свързани и започват тук – в България! За промяната обаче, която всички желаем трябва да се създадем предпоставки. А най-важната предпоставка за достойно членство на България в ЕС е отстраняването на ГЕРБ от власт“, категоричен бе водачът на листата Данаил Георгиев.

В листата на „Движение 21“ има трима кандидати тясно свързани с региона на Пловдив – д-р Лидия, Чорбанова, Павлина Ковачева и д-р Вяра Гришина.

По време на дискусията пловдивчани единодушно заявиха, че очакванията им от членството на България в ЕС са се разминали с резултатите до момента, но вярват че промяна е възможно. Те отправиха десетки въпроси към председателя на „Движение 21“ Татяна Дончева за политическата обстановка в България, съдебната система и вероятността партията да участва на предстоящите местни избори.