Честни и прозрачни избори, а защо не и достъпни?

Апела за честност, прозрачност и демократичност в изборния процес става все по-актуален с наближаване на изборите. Ние от ПП Движение 21 имаме последователна в годините позиция с акцент върху:
– създаване на актуален избирателен регистър
– въвеждане на машинно/дистанционно гласуване (електронно и по пощата)
– създаване на регионални преброителни центрове
– промяна на начина за назначаване на избирателните комисии
– отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната кампания
– въвеждане на стъпаловидно партийно финансиране
Освен с визионерство, ПП Движение 21 съществено се отличава от останалите изборни „експерти“ и говорители. От всички тях ще чуваме основателни притеснения затова как управляващите готвят поредните „наредени“ изборни резултати, че е необходима организация по опазване на изборните книжа от фалшифициране и наблюдение в изборните секции. Ще чуваме всекидневни призиви за гарантиране честността на вота, за числеността и цената на машините. Какво обаче не чуваме и пропускаме? Липсва темата за достъпност до изборния процес на хората с увреждания, която Д21 отдавна застъпва – пречки като достъп до информация и достъп до гласуване. Формата и оформлението на бюлетината, използвана в България също несъответства на нуждите на хора със зрителни увреждания. Достъпността до политическите послания на всяка партия/коалиция в предизборната кампания предлагаме да се осъществи чрез използване на бланка в брайлов формат, прикрепен към всяка една брошура. Повече по темата може да прочетете в статията, която публикувахме с колегата д-р Иван Янев (експерт по темата „Достъпна градска среда“):

http://zari-bg.net/feature/2203.html

Нека да апелираме за честни, прозрачни и достъпни избори, ангажирайки се с тревогите на съгражданите ни, които се затрудняват да изявят гражданската си позиция чрез равно и тайно участие в изборния процес.