Юлияна Мръчкова: Родители на ученици с готовност за протестни действия в Бургас

Проблемите в училищата в Бургас са много и от различно естество. В това е категорична кандидатът за депутат от бургаската листа на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Юлияна Мръчкова. „Запозната съм до голяма степен със затрудненията в образованието, тъй като съм председател на обществен съвет към две големи елитни училища в град Бургас. Сложен е работният процес в епидемичната обстановка. На директорите и педагогическия персонал се даде отговорната задача да вземат решения каква форма на обучение да прилагат във всеки един момент в зависимост от случващото се в училището. Тяхна е и отговорността с ограничените си бюджети да организират в максимална степен всичко, като обезпечаване на учители и ученици с технически средства, интернет за провеждане на обучение от разстояние в електронна среда, поемане на немалките разходи от увеличените ток и вода, дезинфектанти и ако нещо е останало дотук от бюджета им се ползва за подобряване на материалната база“, коментира Мръчкова. 
По думите ѝ много училища не са реновирани и материалната им база изглежда повече от трагично. „Инцидентите зачестяват всеки ден в резултат на лошите настилки по игрищата. Спортните площадки са в окаяно състояние, като добавим, че има сериозен риск за живота и здравето на децата, тъй като способстват за тежки физически травми. Родителите недоволстват с право. Има задействани петиции по тези проблеми. Срещите с Община Бургас по темата са от години без резултат. Обещания се изслушаха много“, казва още кандидатът за депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме“. 
Според Юлияна Мръчкова от години в града се удовлетворяват желанията на определени училища, а други биват системно пренебрегвани. За пример тя дава ОУ „Антон Страшимиров“ където проекти за неотложни ремонти от 2016-а година все още чакат финансиране. 
„Има и училища, които все още не са санирани. Стоят като окъсани „Гаврошовци“ на фона на санираните сгради. В едно от тях покривът тече и това е опасно за здравето на деца и учители. В това училище ОУ „Антон Страшимиров“ доскоро съществуваше надежда за изпълнение на проектите за саниране и дворно пространство, които са от 2016г. и чакат финансиране. Надеждата изчезна в момента в който Община Бургас публикува кои са предвидени отново за ремонти, дострояване и др. Родители, учители и ръководство се чудят каква е причината дълги години да не се случва нищо. ОУ „Антон Страшимиров“ е на второ място по успеваемост на НВО 7-ми клас тази година. Друго училище с доказана от години успеваемост е Немска езикова гимназия „Гьоте“ Бургас, което също е с неосъществен от дълго време проект за дворно пространство. Някои училища са с подготвени от години проекти и все още стоят неизпълнени, с това трагичната картина на материалната база на училищата придобива завършен вид. Удовлетворяват се желанията на определени училища, а другите – да почакат! Така се действа в региона. Жалкото е, че парите не са малко, а хиляди – в запор от бюджетите на училищата, с които реално можеше нещо да направят за подобряването им“, заяви Мръчкова и допълни че родителите са с готовност за протестни действия. 
В предизборната програма на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ има редица мерки за подобряване на предучилищното, училищното и висшето образование, категорична е тя и добавя, че в антикризисните мерки на Коалицията за социална защита на гражданите са предвидени безплатни детски градини и ясли за всяко дете.  
„Всеки родител се стреми и иска детето му да е щастливо, да учи в елитно училище с добре устроена материална база. Според мен за образованието на децата до 12 клас много неща трябва да са безплатни, за да са в равностойно положение. Те са нашия живот и подкрепата занапред. Тук отбелязвам, че ние трябва да направим всичко възможно и търсим решения да ги съхраним в България с добро образование и разкриване на работни места. По този начин много неща ще се променят и подобрят. Сегашните методи и подходи в образованието ще се преосмислят със законови промени, които са крайно належащи, и чрез създаване на програми, променящи имиджа на образованието в обществото. Качественото образование повишава знанията и уменията на младите, за да могат по-добре да се реализират на пазара на труда, а бизнесът ще продължи да търси повече такива подготвени кадри. Едно от нещата, което ще предложа, освен законови промени, е да отпадне Национално външно оценяване в четвърти и десети клас или поне да се преосмисли по друг начин“, заяви още бургазлийката. 
По думите ѝ ранното профилиране, което се направи в училищата не е много удачно. Същото се отнася и за смесването на професионалната и общообразователната подготовка на професионалното образование и обучение у нас.„Повечето страни с добри образователни системи профилират децата си около 16-годишна възраст. Това е и възрастта, в която по-голяма част от учениците са наясно какви професии желаят да упражняват в бъдеще. Ранното профилиране създава много въпросителни и затруднения при деца, родители и ръководители.“, категорична е Мръчкова.
За финал кандидатът за депутат от 2-ри МИР призовава избирателите да подкрепят нея и коалицията с бюлетина номер 31, преференция 102! Изправете се заедно с нас да реализираме общите ни каузи!