МВР и службите за сигурност се нуждаят от нормативни, структурни и кадрови промени

За съжаление през последните години професионализмът в МВР беше дефицит. Това заяви в ефира на радио К2 зам.-председателят на „Движение 21” Данаил Георгиев. „МВР и службите за сигурност са области, в които са нужни промени – нормативни, структурни, ресурсни и кадрови. Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков е индикация за конфликт по повод някои от ключовите назначения в професионалното ръководството на министерството и на службите за сигурност“, каза още той.

„Няма воля да се постигне съгласие, да се обединят различните виждания по спорните въпроси относно изборното законодателство. Очевидно има сериозни разминавания в четирите партии, които поддържат правителството. И около тази належаща и необходима реформа не биха могли да намерят единство и единомислие. Реформи и решаване на проблеми в ключови области от политиката и обществения живот са неща, които се очакват от настоящото управление и от политическите сили в Народното събрание”, коментира Данаил Георгиев. От „Движение 21” се обявихме в подкрепа на въвеждането на задължително гласуване. От друга страна сме за въвеждане на смесена изборна система по модел на Федерална Република Германия, където една част от народните представители се избират чрез пропорционално разпределение на гласовете, а друга част – с мажоритарен вот. Ние сме също така за въвеждане на машинно гласуване и при наличие на достатъчно гаранции за тайната на вота и липсата на възможности за манипулиране – на електронно гласуване. По този начин ще се даде възможност за участие в изборите на граждани, които живеят извън територията на България”, допълни заместник-председателят на партията.

„Движение 21” е за провеждането на референдум за промени в изборното законодателство. За съжаление обаче не виждаме точно тази тема да е сред водещите на масата на парламентарно представените политически партии. Тази тема не присъства нито в програмата на Министерския съвет, нито в програмата за работа на Народното събрание. Дори имаше изявления, които твърдяха, че промени в изборното законодателство не е възможно да бъдат извършени преди предстоящите местни избори. Тоест аз разбирам, че мнозинството от Реформаторския блок, ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт желаят предстоящите местни избори да се проведат по изборния кодекс, приет и наложен от правителството на БСП и ДПС“, заключи Данаил Георгиев.