Позиция на Националния изпълнителен съвет на ПП Движение 21

Националният изпълнителен съвет на ПП „Движение 21“ изразява своята загриженост от използването на конфликта в Гърмен за тяснопартийни и изборни цели чрез подклаждането на омраза между българи и роми и излишно нагнетяване на напрежение. Всички етноси трябва да живеят в България като в своя Родина, да спазват законите на страната и да полагат усилия да бъдат толерантни едни към други.

Проблемът с махала „Кремиковци” съществува близо 10 години и ромите са използвани като донорска банка за набавяне на необходимите на ДПС гласове за спечелване на местните избори. „Случайното” присъствие на ръководители на футболни агитки и големият медиен отзвук внася допълнителни подозрения, че се цели ситуацията да бъде използвана за разменна карта между ГЕРБ и ДПС в предстоящия местен вот.

През последните няколко мандата на местната власт не са били предприети адекватни мерки за прекратяване на незаконните строежи. Въпреки това събарянето на къщи не е от правомощията на Общинския съвет на Гърмен и не е решение, особено в случаите, при които те са единствено жилище за ромите.

Държавата и общината трябва да намерят ресурси и начини за подобряване на битовите условия в квартал „Кремиковци”. А МВР да провери твърденията на българите от Гърмен, че в квартала живеят криминално проявени лица от цяла България, както и да се предприемат спешни мерки за намаляване на битовата престъпност в района.

27 май 2015 г.