Кандидатът за кмет на Твърдица с инициатива за набиране на средства за Музикалния колеж за български фолклор в с. Твърдица, Молдова

Кандидатът за кмет на „Движение 21” за град Твърдица Милен Минев организира Концерт на талантите за набиране на средства за единствения извън пределите на България Музикален колеж за български фолклор (филиал на Кишиневския музикален колеж) в молдовското село Твърдица. В събитието, което се проведе на 18 август т.г., участваха талантливи деца от двата града. Сред гостите бе и Лидия Чорбанова, председател на контролната комисия на „Движение 21“.

Молдовската Твърдица възниква през 1830 г. след преселение на българи от с. Твърдица, Сливенско. За това село се говори, че жителите му пазят най-чистия български говор сред българите в Бесарабия. Населението му е предимно с български произход – 91,7%, а останалата част е смесено – молдовани и гагаузи. То единствено в целия регион успява да запази религиозната дейност храма си, който се превръща в обект на поклоннически посещения през социализма. Вярващи от двете страни на границата между Молдова и Украйна, независимо от етническия си произход, се стичат в Твърдица за богослужения или за тайно извършване на венчавки и кръщенета. Селото и до днес е известно като важен религиозен център в Бесарабия.

Село Твърдица има традиции в областта на музиката. Негови певци са записани от проф. Николай Кауфман, чиито песни са включени в големия сборник за песенен и музикален фолклор на българите от Молдова и Украйна. В Двореца на културата в с. Твърдица се провеждат много фолклорни фестивали, конкурси и концерти. Твърдица е известна с женския си фолклорен хор и с детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Твърдишка младост” към музикалния колеж.