Симеон Славчев: Искаме общинските съвети да свикват местни референдуми

Общинските съвети трябва да свикват местните референдуми по важни въпроси за управлението на съответното населено място. Това заяви заместник-председателят на „Движение 21“ Симеон Славчев.

„Инициативата, която стартирахме в средата на юли – Посочи Проблем, ни показа, че хората искат да участват в управлението на градовете и селата си. За нас референдумите са основен инструмент на пряката демокрация. И тъй като Движение 21 иска да прави политика, която да решава реалните проблеми на хората, считаме че референдумите са основна част от тази политика“, каза Славчев.

„Движение 21“ планира да стартира специална информационна кампания за провеждането на референдуми. Целта на кампанията е да запознае хората с този вид право на гласуване, начина на свикване, осигуряването на средства за провеждане и др.  Местните референдуми са силно застъпени в страни като Германия, Словакия, Чехия, Франция и Австрия. У нас до момента са проведени местните референдуми единствено във връзка с изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис.