Район „Студентски“ се нуждае от подобряване на транспортната схема

Район „Студентски“ се нуждае от подобряване на транспортната схема. Това стана ясно по време на срещи със жители на кандидата за районен кмет от „Движение 21“ доц. Пламен Ралчев и кандидати за общински съветници на партията. Според тях сред основните задачи на новата районна администрация са развитие на парк „Студентски“ и парк „Въртопа“, създаване на нова транспортна връзка между Студентски град и метростанция „Г. М. Димитров“, както и ангажирането на университети с визията за развитие на района и др.

„Градският транспорт в Студентски град продължава да следва една неудобна транспортна схема, доказателство за което е фактът, че много от студентите, работещите и живеещите в Студентски град продължават да предпочитат да пътуват с автомобили от и до други части на София, което през последните години доведе до задръствания и проблеми с паркирането в района. Освен това, няма съгласуване между графика на метрото и този на автобусните линии, които минават на много по-големи интервали“, заяви доц. Пламен Ралчев.

Според кандидата за районен кмет, Столична община и Столична компания за градски тарспорт трябва да преразгледат транспортната схема в района и да подобрят свързаността на Студентски град посредством метрото с останалите части на София. Една такава възможност е пускането на метробус, който гражданите да използват. Пламен Ралчев допълва, че линията може да е на концесия, а концесионерът да събира приходи от реклама, разположена в транспортните средства. Той вече е помислил и за примерен маршрут на т.нар. метробус.

 

Проекто-маршрут на метробус линията:

Метростанция Г. М. Димитров – бул. “Кл. Охридски“ – бул. „Осми декември“ –  ул. “Йордан Йосифов“ – ул. “акад. Борис Стефанов“ – ул. “Проф. д-р Иван Странски“ – бул. “Симеоновско шосе“ – бул. “Г.М. Димитров“ – Метростанция „Г.М. Димитров“.