Специална комисия от общински съветници трябва да следи за достъпността на градската среда

Специална комисия от общински съветници трябва да следи за достъпността на градската среда. Това предложиха днес представители на неправителствени организации за хора с увреждания на среща-дискусия на тема „Достъпна градска среда“, организирана от „Движение 21“. Участие в дискусията взеха председателят на партията Татяна Дончева, кандидатите за общински съветници за София инж. Симеон Славчев, д-р Иван Янев – председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания и арх. Атанас Тосев – ръководител на колектива, изработил Наредба №4 на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

„Сред основните ни приоритети са изграждане на достъпни пешеходни зони и зони за отдих, въвеждане на електронни услуги за хора със специфични нужди, съобразени с говорещи програми, изграждане на рампи, както и звукова и писмена сигнализация в градския транспорт. Решеването на всеки един от тези проблеми обаче не трябва да създава предпоставки за възвикване на други проблеми. Нашата цел е да обединим всички добри предложения за подобряване на достъпността на градската среда“, заяви д-р Иван Янев.

На дискусията от представители на неправителствените организации коментираха още че неспазването на Наредба 4 е нарушение на правата на хората с увреждания, посочени в чл. 20 от Конвецията за правата на инвалидите. Беше отправено предложение за създаването на орган, който да следи за спазването на Наредба 4 и да издава разрешителни за съответните обекти или транспортни средства.

По време на срещата беше излъчен 9-минутен клип, който показва част от проблемите на градската среда, с които един незрящ човек се сблъсква в столицата. „Видеото беше разпратено до медиите, като ще го предоставим и на Столична община, за да видят какви обекти и транспортни средства се пускат в експлоатация без да отговарят на изискванията на Наредба 4 за достъпност“, каза Татяна Дончева.

Кандидатите за общински съветници на „Движение 21“ се ангажират в бъдещия общински съвет групата общински съветни на партията да работят София да стане достъпен град, за да могат всички столичани да се придвижват, учат и работят нормално.