Организации на хората с увреждания представиха Меморандум за достъпност в България

Организации на хората с увреждания представиха Меморандум за достъпност в Република България на пресконференция днес. Целта на документа е да обедини гражданското общество и държавните и общински институции в общ стремеж за подобряване на достъпността на градската среда.

„Меморандумът е отворен и към него могат да се присъединят всички, които изповядват общочовешките добродетели, включително и правото за достъпност на възрастните хора, на майките с малки деца, на хората с увреждания. Достъпността не е прищявка. Тя е за всеки човек, за да може да живее достойно. Без нея никой не може да разгърне своя потенциал, чрез който би бил полезен както за себе си, така и за обществото“, заяви един от инициаторите на Меморандума д-р Иван Янев.

На събитието присъстваха представители на Съюза на слепите в България, Съюза на инвалидите в България, неправителствени организации, ПП „Движение 21“ и др.

Заместник-председателите на „Движение 21“ Данаил Георгиев и инж. Симеон Славчев заявиха готовност партията да работи за подобряване на достъпната градска среда. Инж. Симеон Славчев, който е и общински съветник в Столична община, пое ангажимент да запознае Общинския съвет на столицата с документа.

photo1 (1)

photo6

photo10