Позиция относно ситуацията в Република Турция

Националният изпълнителен съвет на ПП „Движение 21“ следи със силна тревога развитието на събитията в Република Турция след въоръжените сблъсъци от края на миналата седмица. Отчитаме, че в турското общество съществуват трайни източници на напрежение и конфликти, които няма да бъдат премахнати вследствие предприетите мерки за разследване и за наказание на участвалите. Нещо повече – свидетели сме на безпрецедентни действия, на ескалиращи репресии, които поставят под въпрос свободното и демократично развитие на страната.
Повод за сериозна тревога е преследването на военнослужещи, магистрати, чиновници в администрацията, учители, университетски преподаватели, духовници, културни дейци, провокациите срещу малцинства. Тази масова разправа с политически противници и недоволни от управлението изглежда предварително подготвяна. Използването на извънредното положение за концентриране на повече власт в ръцете на президента, очакваното създаване на специален трибунал за обвинените в държавна измяна, както и изграждането на специален затвор за осъдените, дерогацията на Европейската конвенция за правата на човека, говорят, че Реджеп Ердоган е готов да жертва демокрацията, за да утвърди категорично властта си. Поетият курс към едноличен режим, основан на идеологизиране на религията и силен национализъм, наподобява пътя за развитие на диктатурите от миналия век, довели до най-кръвопролитните конфликти в Европа и света.
С оглед на тези характеристики на средата, имайки предвид също въоръжения конфликт с кюрдите в югоизточната част на страната, можем да очакваме продължителен период не само на политически сътресения, но и на въоръжени борби в Турция. Отчитайки влиянието на войната в Сирия, както и струпването на турска територия на милиони мигранти от Близкия Изток и Северна Африка, смятаме че е налице значително нарастване на рисковете и заплахите за стабилността и сигурността в региона.
Българското правителство и в частност институциите от сектора за сигурност трябва внимателно да анализират обстановката и потенциалните сценарии и да предприемат координирани превантивни мерки, за да бъде страната подготвена да реагира своевременно при всеки вариант на кризисно развитие, засягащ България. В най-кратки срокове е необходимо да се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност и да се съгласува българската позиция към ситуацията в Турция.
Министър-председателят следва да информира Народното събрание и обществото за резултата от анализа на средата за сигурност, съществуващите рискове и заплахи, както и за възложените задачи и предприетите мерки от страна на системата за защита на националната сигурност.