„Движение 21“ иска въвеждане на машинно и електронно гласуване

„Движение 21“ иска въвеждане на машинно и електронно гласуване за да се преодолеят най-тежките проблеми в изборната ни система. Така ще се ограничат възможностите за манипулации и фалшификации, като подмяна на бюлетини и протоколи, субективна преценка за действителност на бюлетините, неотчитане на преференции и др. Преброяването на гласовете и отчитането на резултатите трябва да става в специални регионални преброителни центрове. За целта обаче трябва да се разшири постоянно действащата изборна администрация, да бъде добре обучена и да има експертен потенциал. Това заяви заместник-председателя на партия Данаил Георгиев на дискусия за промените в изборното законодателство, организирана от ПП „Обединени земеделци“ и Фондация „Конрад Аденауер“.

„Скандално и неприемливо е териториалното ограничение за разкриване на избирателни секции в чужбина. Голямата част от живеещите зад граница българи са млади, активни и инициативни хора, търсещи нормални условия за развитие и за живот – в държави, където личните качества се оценяват по достойнство и  е много по-лесно да успееш с почтен труд. България има интерес да приобщава такива хора, а не насила да ги отчуждава“, допълни още Данаил Георгиев.

Движение 21 призоваха организациите и хората от демократичния спектър за съгласувани, взаимно поддържащи се и единни действия в предстоящите избори. „Най-важното условие за честни и демократични избори е да бъдат отстранени от властта тези, които злоупотребяват, които я поставят в услуга на мафията. Без премахването на антидемократичното, корупционно и клиентелистко управление е невъзможно установяването на нормални, демократични порядки, включително развитието на десни, центристки или леви идеи и политики.“

Участие в дискусията взеха ръководителят Фондация „Конрад Аденауер“ – България г-н Торстен Гайслер, почетният председател на ПП „Обединени земеделци“ г-жа Анастастия Димитрова-Мозер, председателят на „Обединени земеделци“ г-жа Петя Ставрева, политологът проф. Антоний Гълъбов, народният представител г-н Борислав Великов, представители на политически партии, синдикални и граждански организации.