Данаил Георгиев, зам.-председател на „Движение 21“: „Младите хора предпочитат хаштага пред параграфа“

„Младите хора предпочитат хаштага пред параграфа. За тях е по-удобно да изразят бързо и в реално време позицията си по даден въпрос, но трудно могат да облекат мнението и предложението си в подходяща за институциите административна форма“. Това заяви зам.-председателят на ПП „Движение 21“ Данаил Георгиев по време на публична дискусия „Недоверие и институции – къде са младите?“, организирана от „Център за либерални стратегии“ и Културния център на Софийския университет.

Според Данаил Георгиев у нас липсва разбиране за това как функционира демокрацията и че тя се базира на участието и активността на хората. От друга страна това участие е изпълнено с бюрокрация и понякога е много трудно. В основата трябва да бъде образователната система. У младите хора трябва да се възпитава отношение на взискателност, активност и на настойчивост към управлението. В учебната програма трябва да присъстват часове по политическо или гражданско образование. Младите хора трябва да имат възможност да се срещнат с общински съветници, да посетят кметство, община, общински съвет, парламент, министерство, където да преживеят отблизо работата на институцията и да видят хората, които работят там. От училището трябва да излизат подготвени, будни, самостоятелно мислещи хора.

В дискусията, която е част от проекта „Проблеми на прехода: насърчаване на независимостта и доверието в институциите на либералната демокрация“, взеха участие студенти, преподаватели и експерти. Участниците обсъдиха причините за ниската степен на доверие и одобрение на работата на институциите от страна на младите хора и на гражданите като цяло и възможните начини за справяне с този проблем.