Татяна Дончева: Управляваща партия с визия за подялба на парите няма интерес от предсрочни избори

„Партия, която е на власт, въпреки един граничен резултат и която се ръководи от хора, които нямат визия за развитие, но имат визия за това как се делят едни пари, нямат никакъв инерес да се повтарят избори.“ Това коментира председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева в ефира на БНР тази сутрин, като подчерта, че и спонсорите, които дават парите за изборите не могат да бъдат тупани като „брашнян чувал“.Интерес да стоят в парламента имат и по-малките формации, включително и Патриотичният фронт, защото не се знае дали при следващите избори изобщо ще имат депутати. „АБВ са като туристическа агенция „65+“. Къде мислите, че ще бъдат 2/3 от парламентарната им група на 70-годишните хора? Те имат всичкия интерес още една-две години да си стоят и ще подкрепят избора на новия социален министър, нищо че са в опозиция“.

Според Дончева не може едни и същи фирми, свързани със старата политическа или стопанска номенклатура да продължат да диктуват политическата ситуация в страната. Всеки път се оказва, че между старото БКП и ГЕРБ има едни странни връзки, които никак не могат да се впишат в Европейската народна партия, в дясното или в друго политическо пространство. Пример за това е новият социален министър Зорница Русинова, която е дъщеря на директора на „Океански риболов“ отпреди 1989 г., който в последствие е приватизирал предприятието, а самата тя е станала съдружник в няколко фирми за преработка на екзотични рибни продукти. Дончева  допълни, че Русинова няма никакъв опит в социалната сфера, освен двете си години като заместник на Ивайло Калфин, без да е ясно какво е направила на тази позиция.

По отношение на действията на Патриотичния фронт Татяна Дончева коментира, че „патриотите много преиграват, след като се поставиха в слугинска роля в сегашното управление и смятат, че с тези „патриотични“ изцепки нещо ще коригират“. В тази линия се вписва напоследък и модата да се забраняват бурките на места, където не присъстват. Според нея това, че община Пазарджик има някакви проблеми в определен квартал и в определена общност и е решила да прибегне към тази мярка, не означава, че във всички други градове, в които Патриотичния фронт има съветници, общинския съвет трябва да разгледа въпроса.

Дончева смята, че това да се противопоставят българите, живеещи зад граница и живеещи в Турция на тези, живеещи в България, е доста примитивно разбиране на национализма. „Не може задграничните българи, които издържат семействата си и благодарение на това, което правят, могат да бъдат един „локомотив“ на нацията и важен за определяне на посоката й на развитие фактор, да им кажете „Вие ни трябвате, когато трябва да издържате семействата си, обаче в изборите не ни трябвате“.

По темата за президентските избори Татяна Дончева каза, че президентът Плевенлиев е този, който трябва да бъде вкаран в следващ мандат с протекции, и то с мощни протекции, и то при положение, че е доста проблематичен като избор. Тя допълни обаче, че не би искала да пречи на ГЕРБ да си го номинират, нито на части от десницата, които тикат в тази посока.

Линк към цялото интервю на Татяна Дончева: http://bnr.bg/post/100694217/tatana-doncheva-upravlavashta-partia-s-vizia-za-podalba-na-parite-nama-interes-ot-predsrochni-izbori