Специална работна група в Столичния общински съвет ще разработва план за интегрирана градска мобилност

Специална работна група към Столичния общински съвет (СОС) ще разработи устойчив план за градска мобилност. Това съобщи общинският съветник от „Движение 21“ Симеон Славчев на работна закуска по повод 100-те дни в СОС на „Политическа група 5“, в която „Движение 21“ участва заедно с „Глас народен“ и „Зелените“. Симеон Славчев уточни, че експертната работна група започва работа от 1 март и основната й цел ще бъде да се интегрират различните видове транспорт в столицата, да се отговори на нуждите на гражданите и да се подобри като цяло градската среда.

Симеон Славчев допълни, че „Политическа група 5“ вече започва да прокарва своите приоритети за работа в Общинския съвет. Доказателство е това, че осигуряването на достъпност на градска среда за всички граждани, вкл. хора с увреждания и майки с колички вече е ангажимент на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна градска среда и жилищна политика. Групата предложи и специален меморандум за Меморандум за достъпност в Република България, целта на който е да обедини усилията на гражданското общество, държавните и общинските институции.

Сред останалите приоритети на „Политическа група 5“ са „зелена“ София, прозрачна и дигитална община и развитието на културни проекти. Общинските съветници от групата са насочили усилията си към постигане на по-голяма прозрачност в работата на  общинския съвет чрез осигуряване на публичен достъп на гражданите до докладите по различните теми, които да бъдат публикувани на уебсайта на институцията.

По отношение на бюджета на общината, от „Политическа група 5“ са категорични, че е необходимо да се заложат повече средства за масов спорт, за развитие на велотранспорта и за благоустройство на зелените площи в столицата. Общинските съветници от групата поеха ангажимент да започнат активна работа по Бюджет 2017 още през тази година, за да може да има ефективно планиране на приходите и разходите на общината.

photo_5

photo_6

photo_13