Минчо Спасов: Недопустимо е ВСС да се отчита на министър-председателя

Недопустимо е Висшият съдебен съвет да се отчита на министър-председателя. Скандалът „Яневагейт“ и кадровите назначения в съдебната състема са носител точно на тази симптоматика. Ако главният прокурор беше на място, щеше да има разследване по случая. Това заяви кандидатът за вицепрезидент на коалиция „Движение 21 – НДСВ“ Минчо Спасов в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

В България е сгазено едно основно правило на демокрацията – разделението на властите. Сгазено е с пожарникарски ботуши. Ролята на президента е, доколкото може, да бъде коректив на това погазване. Как може да се случи това? Разбира се, не само с изявления и лозунги от страна на президента. Той трябва да има властта на уволнява главния прокурор, ако той не си върши работата. Моята теза е, че ако главният прокурор си вършеше работата, министър-председателят отдавна да беше излежал първата си присъда. Съдът съди, но при наличието на такива дори самопризнания от нашия министър-председател, не виждам кой съд би могъл да ги подмине.

Кандидат-президентската двойка Татяна Дончева и Минчо Спасов ще се бори за обществен натиск за свикване на Велико народно събрание, което да промени Конституцията така, че да се осъществи тази промяна. Спасов припомни, че всички парламентарно представени сили са обещавали в даден момент свикване на Велико народно събрание.

Това, че все още не са ясни всички кандидати за президент, не ни пречи по никакъв начин, защото сме наясно с проблемите, които стоят пред българското общество и можем да говорим за тези проблеми и пътищата за тяхното решаване, коментира Минчо Спасов.