Петицията за данъчна справедливост вече е в парламента

30 683 български граждани подкрепиха с подписа си петицията „За справедливи данъци!“. Днес подписката, инициирана преди два месеца от КТ „Подкрепа“, сдружение „Солидарна България“, Автономен работнически синдикат, Българска анти-бедност мрежа, Колектив за обществени интервенции, списание dВЕРСИЯ, сайтовете „Барикада“ и dokumentalni.com, както и политическите партии АБВ, Движение 21, Българската левица и Зелената партия беше внесена в Народното събрание.

В периода между двете гласувания на Закона за държавния бюджет за 2018 г., повече от 30 000 граждани се обръщат към Народното събрание с искане за въвеждане на необлагаем минимум за облагане доходите на всички физическите лица, поне до размера на минималната работна заплата, както и за по-ниска ставка на Данъка добавена стойност – 9 % за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги.

При внасянето на подписката организаторите припомниха, че преди 10 години, когато в България е осъществена драстична данъчна реформа, като е отменен необлагаемият минимум, това се случва след писмо на около 100 души и при отсъствие на публичен дебат. Днес над 30 000 души настояват за малко повече справедливост чрез мерки, съществуващи навсякъде в Европейския съюз.

От страна на Движение 21 във внасянето на подписите взе участие Боряна Петкова – експерт на НИС и координатор на столичната организация на партията.