Драгомир Ошавков, адвокат: Не сме доносници и няма да бъдем

Източник: faragency.bg

В Бургас тридесет местни адвокати застанаха пред Съдебната палата в морския град и заявиха, че не са доносници. Според тях новият Закон за мерките срещу пране на пари ги превръщал именно в такива.

Според Драгомир Ошавков, лидер на Движение 21 в Бургас, „с тази стъпка се доказва, че сегашното управление иска да направи законите удобни за себе си, както и да имат лостове, които да използва срещу политическите си противници и срещу обикновените хора, които не са муудобни по някакъв начин“.

Адвокат Ошавков добави, че „хората не са разбрали, че с този закон се опитва да се вмени на адвокатите задължение да уведомяват ДАНС във връзка с техни клиенти, което противоречи на Закона за адвокатурата и нарушава адвокатската тайна“.

 „Винаги в случаите, в които адвокатите участват в схема свързана с пране на пари, тогава те могат и са длъжни и носят отговорност. Имало е наказателно преследване на такива адвокати и ще има. Въпросът е, че ако принципно имаш задължение да уведомяваш ДАНС за всеки един случай, в който може да има пране на мръсни пари, какво означава това? Че 70-80% от сделките за недвижими имоти трябва да бъдат докладвани, тъй като хората продължавата да си укриват реалната цена по продажба на имоти“, каза още той.

Ошавков поясни, че те просто искат да си вършат работата. Най-големият проблем според него е, че има адвокати близки до бизнеса и властта и очевидно за тях законите не важат.

Бургаски адвокати ще се включат в протеста, който ще се проведе в столицата.

Източник: faragency.bg