„Движение 21“ се явява самостоятелно с листа от 17 кандидати за евродепутати

„Движение 21“ ще се яви самостоятелно и с листа от 17 кандидати на предстоящите избори за представители в Европейския парламент. Това обяви заместник-председателят на партията и водач на листата Данаил Георгиев на специална пресконференция, на която представи кандидатите.

„България трябва да излъчи за представители в Европейския парламент извън системни, но и компетентни личности – лидери, способни да формулират, отстояват и ангажират подкрепа за своите позиции“, заяви водачът на листата.

Освен Данаил Георгиев в листата влизат още трима от членовете на Националния изпълнителен съвет на „Движение 21“. Това са втората в листата Лидия Чорбанова, която е била съветник по регионалната и социална политика на евродепутата от гръцката партия Сириза Костадинка Кунева. Други двама членове на НИС на партията са съответно пети и шести в листата – Светлозар Златев, експерт в областите туризъм и финанси и доц. д-р Пламен Ралчев, специалист в областта на международната политика.

Трети е д-р Иван Янев, магистър по публична администрация и председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“. По негова инициатива „Движение 21“ внесе петиция в Европейската комисия за проблемите на хората с увреждания. След разглеждането ѝ ЕК постави България под постоянно наблюдение за изпълнението на Европейската стратегия за хората с увреждания.


Пълен списък на кандидатите с биографични данни


Сред кандидатите на партията има още много юристи, икономисти, специалисти по публична и бизнес администрация.

За „Движение 21“ участието в изборите е необходимо, тъй като  от партията искат да има видима алтернатива на двуполюсния модел ГЕРБ-БСП, поддържан от ДПС. Според кандидатите „преяждането с власт” на управляващите вече е крайно нетърпимо за хората и сега е моментът категорично да се покаже, че този властови модел трябва да бъде прекратен.

От партията, чиито председател е Татяна Дончева, смятат, че сред приоритетите на бъдещите български евродепутати трябва да са използване на  европейските фондове за реални инвестиции, подпомагащи местните икономики и повишаващи качеството на живота, въвеждане на общ данък върху финансовите транзакции, насърчаване на електронна демокрация и управление. Сред акцентите в манифеста им са още и еднаквото заплащане за равен труд, на едно и също работно място, законодателна инициатива на членовете на Европейският парламент, пълен парламентарен контрол спрямо Европейската комисия и др.

Манифестът на „Движение 21“ може да прочетете ТУК.